fbpx

Turul doi al prezidențialelor, afectat de discurs de ură și instigare la discriminare. Ce au constatat observatorii Promo-LEX

Cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare au afectat și campania electorală din turul doi de scrutin, se arată în cel de-al șaptelea raport al Misiunii de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale. Din totalul celor 51 de cazuri raportate, în șapte cazuri autorul acestui tip de discurs a fost Igor Dodon, candidat independent susținut de PSRM.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Citește și: Promo-LEX: Concurenții electorali continuă să utilizeze resursele administrative. Câte cazuri au fost admise de fiecare

Totodată, au fost raportate cel puțin 34 de cazuri în care politicieni, jurnaliști, lideri de opinie sau susținători au utilizat mesaje de ură și/sau instigare la violență împotriva candidatei PAS, Maia Sandu (26 de cazuri) și a candidatului Igor Dodon (opt cazuri).

În alte zece cazuri, acest tip de discurs a fost îndreptat împotriva membrilor partidelor politice și/sau susținătorii candidaților, precum și împotriva funcționarilor publici, politicienilor și a alegătorilor în general.

„Asociația Promo-LEX atrage atenția că utilizarea discursului de ură și instigare la discriminare în spațiul public și mass-media de către candidați și susținătorii acestora, afectează atât demnitatea contracandidaților, cât și a persoanelor care fac parte din anumite grupuri sociale, inclusiv atunci când sunt utilizate prejudecăți și stereotipuri sau se instigă la discriminare și violență”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

Potrivit observatorilor, utilizarea resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat, folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate, dar și încălcarea restricțiilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică se numără printre principalele constatări ale Misiunii.

Votează informat! Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button