fbpx

Taxatorul cu terminalul: Primăria a dat start testării plății electronice în transportul public

Dacă până acum taxatorii din transportul public împărțeau bilete de călătorie, acum aceștia ar putea lucra cu terminalul de plată. Cel puțin sub așa formă ar urma să fie implimentată achitarea electronică a călătoriilor cu troleibuzul și autobuzul, în capitală. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, au început testările în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autoritatea locală dă asigurări că până la sfârșitul lunii martie curent cele mai solicitate rute de troleibuz ( nr. 10, 22 și 30)  și autobuze (nr. 2 și 5) vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Potrivit Primăriei, taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie persoana va trebui să:

1. Apropie cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului.

2. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card.

3. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

„Sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume, ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special – așa-numitul semn contactless. De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. De exemplu, puteți achita călătoria cu un smart watch compatibil cu Garmin Pay”, transmite Primăria.

Chiar și așa, achitarea în numerar pentru călătoria în transportul public va fi, de asemenea, posibilă.

„După primirea plăţii de la pasager, taxatorul va apropia un card special de terminal și va emite o chitanţă”, mai transmite autoritatea publică locală.

„Plățile contactless sunt unele dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacției, informațiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase”, asigură Primăria.

În perspectivă, este preconizată echiparea transportului public inclusiv cu terminale staționare, care vor putea accepta plata pentru călătorie cu cardurile contactless și dispozitive dotate cu tehnologia NFC, fără participarea taxatorilor.

De menționat că încă în 2010 municipalitatea a anunțat că maxim în 2012 chișinăuienii vor putea achita călătoriile din transportul public cu ajutorul cardurilor electronice. Ulterior, în primăvara anului 2015, primarul de atunci, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică.

Mai târziu, în 2017, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, a fost propusă tichetarea electronică. Iar în mai 2019, Primăria a anunțat inițierea licitației prin care să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică. Câteva luni mai târziu, licitația a fost anulată, după demisiile președintelui și vicepreședintelui grupului de lucru.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button