Sugestia ministrei Sănătății pentru șoferii „Schumacheri”: Să transfere cadavrele la morgă, să le predea rudelor, să comunice veștile proaste
Ministra Sănătății a atras atenția asupra creșterii alarmante a accidentelor rutiere grave în ultimul timp și a cerut șoferilor să respecte regulile de circulație pentru a evita tragediile. Într-o postare pe rețelele sociale, ministra a subliniat că numărul accidentelor rutiere fatale a crescut îngrijorător, iar rapoartele zilnice „devin tot mai asemănătoare cu cele de pe un câmp de luptă”.
Ministra a adus în discuție paradoxul dintre starea aparent îmbunătățită a drumurilor și siguranța sporită a mașinilor, contrastând cu creșterea tragică a accidentelor. A subliniat că este dificil de înțeles cum șoferii pot comite erori atât de grave, cum ar fi coliziuni frontale sau neglijarea bicicliștilor și trecerilor de pietoni.
„Ca să se înregistreze așa un număr mare de accidente fatale presupun că o parte din conducătorii auto se simt niște Schumacheri, cu necesitatea unei doze de adrenalină prea ridicate în sânge, și dornici de aventură. Fiecare din noi îi vedem zilnic cum zboară pe alături cu 160/180, prin localități cu un minim de 100/120, dar nicidecum 50, fără să respecte linii de demarcare, abia rezistând la semafoare, intrând la depășire pe contrasens exact acolo unde este interzis, orbind noaptea cu luminile. Și toți acești „eroi” sunt foarte frecvent la volanul celor mai buni mustangi.”
În ceea ce privește numărul mare de accidente fatale, ministra a sugestiv că unii conducători auto se comportă ca niște „Schumacheri” cu dorința exagerată de adrenalină.
„Stimați conducători auto, înțeleg că nu vă pasă de viața voastră, și nici a celor dragi pe care îi aveți în mașină, dar noi, medicii, vă rugăm, nu ne mai încărcați spitalele, secțiile de terapie intensivă și chirurgie cu rezultatele eroismului vostru. Traumele asociate sunt cele mai complicate patologii din punct de vedere medical, e nevoie de echipe multifuncționale în intervențiile noastre, acești pacienți adesea nici nu pot fi transferați la etape mai avansate. Aleargă ambulanțe, reanimobile, echipe, ies noaptea pentru a interveni zeci de medici, operează ore în șir, resuscitează.”
Ministra Sănătății a propus ca fiecare încălcare gravă a regulilor de circulație să fie însoțită de zile obligatorii de muncă în spitale, alături de personalul medical. Potrivit ei, această propunere ar putea să sensibilizeze șoferii asupra gravității consecințelor acțiunilor lor și să îi facă să înțeleagă eforturile și traumele cu care se confruntă medicii în urma accidentelor grave.
„Poate fiecare încălcare mai gravă a regulilor de circulație, pentru a preveni ulterioare accidente, să fie însoțită pe lângă amendă de zile obligatorii de lucru în spitalele noastre? Să fie puși la muncă alături de personalul medical – să spele în locul infirmierelor tot sângele de pe brancarde, din ambulanțe și unități de primiri urgente, să ducă din sala de operație picioarele și mâinile amputate, să asiste stând în picioare la o operație care poate dura și 5-6 ore, să transfere cadavrele la morgă, să le predea rudelor, să comunice ei veștile proaste, nu medicii. Poate atunci ar veni mintea unora la cap.”, se arată în mesajul Alei Nemerenco.