fbpx

Studiu: Vaccinul chinezesc Coronavac ar avea eficacitatea aproape de zero

Un studiu efectuat în Chile, țară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american, a arătat că vaccinul pe care îl folosește în principal pentru vaccinare, serul chinezesc Coronavac oferă o protecție de doar 3% împotriva COVID-19 după prima doză, un procent aflat în marja de eroare a studiilor, conform France24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile și a arătat că vaccinarea cu Coronavac oferă o protecție la îmbolnăvirea cu COVID-19 de 56,5% la doua săptămâni de la a doua doză și de 27,7% în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.

După prima doză, însă, vaccinul este aproape de eficacitate zero – el are o eficacitate de 3% între cele 28 de zile dintre prima doză și rapel, un procent apropiat de marja de eroare a unor astfel de studii.

„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a spus rectorul universității care a efectuat studiul.

Până acum, proporția de doze folosite în Chile este de 93% din vaccinul chinezesc, în timp ce restul este efectuat cu un alt tip de ser. Până acum au fost vaccinați 7,07 milioane de chilieni cu o singură doză, și 4,04 și cu a doua, la o populație de 15,2 milioane de locuitori.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button