fbpx

studiu | Persoanele care consumă cafea ar putea avea un risc mai mic de deces prematur

Persoanele care beau cafea, cu sau fără zahăr, par să aibă un risc mai mic de deces prematur, deşi experţii avertizează că rezultatul ar putea să nu se datoreze băuturii în sine.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit British Coffee Association, în Marea Britanie se consumă zilnic aproximativ 98 de milioane de ceşti de cafea, iar National Coffee Association arată că în SUA această cifră este de aproximativ 517 milioane de ceşti.

Studii anterioare au sugerat că băutura poate fi benefică pentru sănătate, consumul de cafea fiind asociat cu un risc mai mic de afecţiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer şi chiar demenţă, potrivit mediafax.ro.

Acum, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, îndulcită sau nu cu zahăr, au avut un risc mai mic de deces pe o perioadă de şapte ani decât cele care nu au consumat cafea.

Rezultate similare au fost găsite pentru cafeaua instant, măcinată şi decofeinizată.

Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat în această lucrare, a avertizat că rezultatele, deşi intrigante, nu sunt clare. „Natura observaţională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt în general mai înstăriţi şi au o viaţă mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea şi rămân neconvins dacă aceşti factori pot fi depăşiţi în studiile observaţionale”.

Profesorul Sattar a adăugat că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate. „Aş sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferinţă fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, şi să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care ştim că vă menţin sănătoşi, să se mişte mai mult, să mănânce şi să doarmă mai bine”.

Articole asemănătoare

Back to top button