fbpx

studiu | Mai mare-i frica de vaccin sau de COVID-19? Aproape 35% dintre moldoveni consideră imunizarea ineficientă

Cel mai probabil, Moldova atinge luni, 22 februarie, cifra de 177.000 de îmbolnăviri de COVID-19, iar numărul deceselor se apropie de 3800. Între timp, două studii sociologice recente arată că majoritatea moldovenilor fie vor refuza vaccinarea, fie o consideră ineficientă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Bunăoară, o cercetare efectuată de Institutul de Politici Publice pe 1108 persoane arată o incidență mai mare a îmbolnăvirilor în rândul tinerilor, a persoanelor cu nivel economic și educațional ridicat. Dintre cei care au spus că au trecut prin COVID-19, 53% au făcut o formă ușoară.

Pe de altă parte, mai mult de 61% dintre participanții la studiu exclud că ar fi putut contracta COVID-19, iar aproape 22% afirmă că este puțin probabil să fi suportat maladia asimptomatic. Mai mult, aproape 35% dintre respondenți sunt de părerea că vaccinul nu va ajuta la eradicarea pandemiei.

În același timp, un alt studiu efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor denotă că, în pofida faptul că sunt afectați de pandemie, 56,2% dintre moldoveni nu vor accepta să le fie administrat vaccinul contra COVID-19. Cercetarea citată a fost efectuată pe un eșantion reprezentativ de 1191 de persoane.

Printre motivele pe care le invocă în spațiul public moldovenii care optează contra vaccinării auzim despre teorii conspiraționiste, presupusa ineficiență a preparatelor injectate și frica de reacții adverse. Totuși, majoritatea sunt ușor de detronat într-o discuție cu specialiștii.

Bunăoară, toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății au trecut toate etapele necesare de testare clinică, la fiecare dintre cercetări fiind implicate peste 40.000 de persoane, iar reacții adverse severe, informează Ministerul Sănătății. Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care urmează să ajungă în Republica Moldova, au fost administrate deja la milioane de persoane.

Printre reacțiile adverse se pot număra dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare, febră, frisoane, greață sau dureri în încheieturi. Există contraindicații pentru persoanele alergice la componentele preparatelor, iar în cazul unor evenimente există deja scenariu elaborat, fiecare potențială situație urmând să fie raportată, evaluată și clasificată conform procedurii stabilite.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button