fbpx

Stamate, despre rezultatele ședinței CSS: „CSM va fi funcțional, interimatul funcției va fi asigurat de Nina Cernat”

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități dă asigurări că Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) va deveni funcțional în terment de 30 de zile. Într-o postare pe Facebook, Stamate afirmă că conform legii 6 din cei 12 membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul societății civile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Din moment ce vom avea toate deciziile comisiei de Pre-vetting pe candidații care au depus dosarele la concurs, Parlamentul va putea numi pana la cel mult 6 membri in CSM. Iar legea actuala prevede ca cvorumul necesar la CSM este de 2/3 din membri efectiv in exercitiul funcției. Astfel, CSM va deveni funcțional la momentul numirii de către Parlament a membrilor din rândul societății civile”, se arată în postare.

Stamate, afirmă că interimatul funcției de președinte a CSM va fi asigurat în continuare de Nina Cernat.

„De asemenea, mandatul judecătoarei Nina Cernat continuă pana la alegerea succesorului de competența – adică pana cand Adunarea Generala a judecatorilor își va alege membrii CSM din rândul judecatorilor. Anticipez întrebările ce vor aparea referitoare la legitimitatea deciziilor unui CSM compus in majoritate din membri non-judecatori. Mingea va fi in fileul judecatorilor. Dacă vor sa-și aleaga reprezentanții sai in CSM – o pot face și mâine:) Iar pana atunci- va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii (anunțarea concursurilor pentru CSJ, etc.)”, a punctat Stamate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în maxim 30 de zile, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Anunțul a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, după Consiliului Suprem de Securitate, în contextul situației excepționale din justiție. Totodată, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție, vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

Articole asemănătoare

Back to top button