fbpx

sondaj | Tu (nu) ești de acord să porți mască de protecție? Iată ce păreri au moldovenii despre acest aspect și nu doar

Conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, mai puțini oameni din Moldova practică comportamente nesănătoase în stilul de viață; este în creștere procentul persoanelor care sunt de acord cu faptul că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu, iar 80% sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

A doua rundă de sondare a fost efectuată în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1009 persoane din 343 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.

Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS” prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania), aplicându-se pachetul statistic R Notebook. Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.

Principalele rezultate:

– 38% dintre respondenți (în creștere cu 5% față de primul studiu) consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu virusul COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% (23% în iulie) cred că nu ar fi grav.

– 90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție. Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt și mai puțin capabili să evite o infecție.

– Peste 80% din respondenți susțin că le este ușor să găsească, înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19. Pe de altă parte, pentru unu din trei respondenți este dificil să aprecieze dacă informațiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere.

– 70% dintre respondenți (în creștere cu 4% față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.

– În decursul săptămânii de la perioada de colectare a datelor, aproape fiecare al doilea respondent folosește mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință. Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare în cazul măștilor chirurgicale sterile și 65% în cazul măștilor nesterile. În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori.

– Al doilea studiu arată că mai mulți oameni simt că virusul este aproape de ei (18,5 în iulie și 30% în august).

– 59% dintre respondenți continuă să considere că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus.

– 83% dintre respondenți sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

– Peste 90% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției. Pe de altă parte, doar 59% au evitat evenimente sociale.

– 80% din respondenți sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.

– Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil nu s-a schimbat, fiind în proporție de 31%. Factorii principali care ar favorizarea acceptarea vaccinului sunt: dacă vaccinul este utilizat de mai mult timp, fără efecte secundare grave; dacă vaccinul este utilizat și în alte țări; țara în care este produs vaccinul și recomandarea de la medicul de familie.

Vezi mai multe rezultate în articolul publicat de MSMPS.

Articole asemănătoare

Back to top button