fbpx

Sezonul intoxicațiilor alimentare se declară deschis. Cele mai importante reguli pentru a preveni infecțiile

Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății publice, toxiinfecţiile alimentare reprezintă un pericol real pentru sănătatea populaţiei în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai ridicate de 30 de grade Celsius, care favorizează considerabil dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dacă produsele alimentare ușor alterabile sunt păstrate şi comercializate în condiţii insalubre, cu încălcări şi abateri ale regimului termic de păstrare, ulterior fiind consumate pot provoca toxiinfecții alimentare. Datele anchetărilor sanitaro-epidemiologice denotă că mai frecvent produsele care provoacă toxiinfecţiile alimentare sunt procurate în locuri neautorizate pentru comercializare, precum pe străzi sau în pieţe improvizate.

Simptomele toxiinfecției alimentare apar brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestia produsului contaminat, iar pacientul simte o stare de slăbiciune generală, dureri abdominale, asociate cu vomă cu sau fără scaune diareice.

Specialiștii în domeniul sănătății publice atenţionează populaţia privind necesitatea respectării unor reguli simple pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecţiilor alimentare:

  1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
  • Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării lor.
  • Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.
  • Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.
  • Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
  1. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
  • Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
  • Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.
  • Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
  1. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
  • Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
  • Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70°C. Ar fi ideal să folosiți un termometru alimentar. Când fierbeți carnea asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz.
  • Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.
  1. Regulile de păstrare a produselor alimentare:
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (preferabil sub 5°C).
  • Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60°C înainte de a fi servite.
  • Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
  • Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
  1. Folosirea apei și a materiei prime sigure:
  • Folosiți apa potabilă din surse sigure sau apa îmbuteliată.
  • Alegeți alimente proaspete și sănătoase.
  • Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.
  • Spălați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude.
  • Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.

Articole asemănătoare

Back to top button