fbpx

Serviciul Vamal a înregistrat încasări record pe parcursul anului trecut. Aproximativ 23 de miliarde de lei au ajuns în bugetul de stat

Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat, în anul 2019, peste 22,8 de miliarde lei, înregistrând o creștere cu circa 1 miliard și 486 de milioane de lei (circa 7% ) mai mult față de anul 2018 și cu 2 miliarde 524 de milioane de lei (12,4%) mai mult comparativ cu anul 2017.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de 41,4%, urmat de produsele din tutun, care generează 33,4% și autovehicule, cu o cotă de 18%.

Potrivit Serviciului Vamal, creșterea încasărilor administrate de este determinată, preponderent, de perfecționarea continuă a funcționarilor vamali în vederea efectuării unui control calitativ, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă.

Un alt factor ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

„Serviciul Vamal va continua să promoveze cele mai eficiente instrumente de facilitare a comerțului internațional, care generează beneficii pentru mediul de afaceri și contribuie la dezvoltarea economică a țării”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Articole asemănătoare

Back to top button