fbpx

Șeful ONU face apel la liderii lumii să retragă armele nucleare: „Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat sâmbătă la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, avertizează că Omenirea „se joacă cu un pistol încărcat” și face apel că liderii lumii să-și retragă armele nucleare din arsenalele lor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urmă cu 77 de ani, „zeci de mii de oameni au fost ucişi pe neaşteptate în acest oraş. Femei, copii şi bărbaţi au fost incineraţi într-un foc infernal”, a spus el, potrivit digi24.ro.

„Clădirile s-au transformat în ţărână. Supravieţuitorii au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă” de cancere şi alte boli, a adăugat Antonio Guterres. „Trebuie să ne întrebăm: ce am învăţat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraş?”, a continuat Guterres.

Guterres: „Crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid”

În prezent, „crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”, a spus Antonio Guterres, reiterând avertismentele pe care le-a emis săptămâna aceasta la o conferinţă a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) la New York.

În cursul ceremoniei anuale organizate la Hiroshima în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un vibrant apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor.

În ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima – la care asistă supravieţuitori, rude, responsabili japonezi şi anumiţi demnitari străini – se desfăşoară în mod restrâns din cauza COVID-19.

Ceremonia de sâmbătă a fost mai importantă. O rugăciune tăcută a fost organizată la 08.15 (ora locală), când bomba americană a devastat oraşul la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Riscul nuclear agită spiritele de când Rusia şi-a invadat vecinul ucrainean în februarie. Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanţ care îi include şi pe cei care au supravieţuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiaţiilor.

Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra oraşului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane şi punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Articole asemănătoare

Back to top button