fbpx

Șeful diplomației britanice spune că Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a declarat că Ucraina are dreptul să lovească „ţinte legitime” pe teritoriul rus în scop de autoapărare, după ce, marți dimineață, Moscova a fost atacată cu drone. James Cleverly s-a ferit, totuși, să comenteze atacul asupra capitalei ruse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nu cunosc detalii și nu voi specula în legătură cu natura atacurilor cu drone în Moscova. Dar voi spune ceva mai general, în loc să mă refer la un incident specific”, a declarat Cleverly, care se află într-o vizită oficială în Estonia.

„Ucraina are dreptul legitim de a se apăra. Are dreptul legitim de a face asta în interiorul granițelor sale, desigur, dar are și dreptul de a-și trimite forțele dincolo de granițe pentru a submina capacitatea Rusiei de a trimite forțe în Ucraina”, a spus șeful diplomației britanice.

„Deci țintele militare legitime aflate dincolo de granițele Ucrainei fac parte din autoapărarea Ucrainei. Trebuie să recunoaștem acest lucru”, a adăugat Cleverly.

„Asta nu înseamnă că evaluez în vreun fel atacurile din Moscova, dar, în sens mai larg, țintele militare aflate dincolo de granițe sunt recunoscute la nivel internațional drept (ținte n.r.) legitime când vine vorba de autoapărarea unei națiuni”, a mai spus Cleverly.

Anterior, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA nu susțin atacurile în interiorul Rusiei. Autoritățile rusești au anunțat, marți, că opt drone au atacat zone civile din Moscova şi din jurul acesteia, dar că fie dronele au fost doborâte, fie au fost deviate cu ajutorul unor echipamente electronice speciale, informează Agerpres.

Potrivit unor surse de informaţie ruse, dronele au cauzat pagube minore mai multor case şi doi oameni au fost răniţi uşor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că atacul cu drone care a vizat în zori Moscova, unul fără precedent, a fost o replică la o lovitură rusă contra cartierului general al informaţiilor militare ucrainene. Potrivit lui Putin, citat de Reuters, acest atac cu drone a reprezentat o încercare de a intimida Rusia şi pe cetăţenii ruşi. Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a respins acuzaţia că Ucraina ar fi implicată direct în atacul cu drone asupra Moscovei, dar a precizat că Kievul se bucură să vadă asemenea evenimente.

Articole asemănătoare

Back to top button