fbpx

„Sediile misiunilor diplomatice nu pot fi folosite în scopuri politice”. Circulara Ministerului de Externe, după ce Dodon și-a filmat vlogul în ambasada din Moscova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut câteva precizări, după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a filmat o ediție recentă de vlog în incinta Ambasadei Republicii Moldova din Federația Rusă.

Ministerul a emis o circulară prin care a indicat că sediile misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Spațiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziția (chirie, comodat, sau altfel) politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii. Delegațiile oficiale, aflate în misiuni de serviciu peste hotare, vor putea beneficia de asistența misiunilor diplomatice în limitele programului oficial și cu respectarea cadrului normativ în vigoare – se arată într-un comunicat al MAEIE.

„Spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziția persoanelor terțe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor. Interviurile sau alte modalități de comunicare publică cu mass-media națională, sau din statul de reședință și în scop de promovare a imaginii Republicii Moldova, pot fi realizate cu autorizarea șefului misiunii și în coordonare cu Biroul de presă al Ministerului.

În spiritul protejării și promovării intereselor naționale ale Republicii Moldova, precum și al Codului de conduită al funcționarilor publici care impune exercitarea funcției în baza principiilor legalității, imparțialității, independenței, profesionalismului și al loialității, personalul diplomatic se abține de la exprimarea și promovarea opțiunilor politice personale”, se mai arată în comunicatul instituției.

Totodată, MAEIE reiterează că nu a recepționat o solicitare privind realizarea unui vlog de la sediul Ambasadei R. Moldova în Rusia.

„MAEIE s-a autosesizat din materialul video publicat pe rețelele sociale și a solicitat explicațiile de rigoare de la misiunea noastră diplomatică de la Moscova. Este bine-cunoscut faptul că serviciul diplomatic este în afara polemicilor politice”, a adăugat instituția.

Vezi și: Premierul interimar, despre emisiunea filmată de Dodon la Ambasada de la Moscova: A fost neașteptat și pentru Golovatiuc

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button