fbpx

Se întâmplă pentru prima dată în Moldova: Chirurgii au operat printr-o metodă nouă o femeie cu cancer la plămâni

O femeie de 66 de ani cu tumoare la plămânul stâng a beneficiat de o operație făcută în premieră în țara noastră. Intervenția a fost efectuată de medicii de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, secția chirurgie toracică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Operația cu suturi mecanice endoscopice foarte costisitoare, numită lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică, este cunoscută în toată lumea, fiind efectuată deja de peste 20 de ani în diferite țări. În cazul unei asemenea intervenții, pacientul se recuperează repede, iar după trei-patru zile este externat, așa cum a fost și în cazul pacientei din Moldova.

Avantajele acestui tip de operații sunt o vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare, diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului, durerea post-operatorie este semnificativ mai mică, deoarece incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice etc.

Lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea unui lob pulmonar și, spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare, la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor.

Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permițându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale.

Articole asemănătoare

Back to top button