fbpx

Schimbări îngrijorătoare: Nivelul radiațiilor într-un oraș a crescut de până la 16 ori după explozia unei rachete

Schimbări îngrijorătoare au loc în orașul rus Severodvinsk, care se află la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk. După un accident produs în timpul testării unui rachete, nivelul radiațiilor a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale.

Anunțul a fost făcut de agenția rusă de meteorologie – Rosgidromet. Se pare că, inițial, autoritățile au negat faptul că ar fi vorba de o creștere a radioactivității, despre care susținea administrația orașului Severodvinsk, aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Reprezentanții acesteia anunțase că au înregistrat o creștere prea mare – comunicatul lor, însă, a fost șters foarte repede și „misterios”.

Cu toate acestea, Rosgidromet a confirmat creștere semnificativă a nivelului radiațiilor, care – în zonă – a crescut și de 20 de ori, zice Greenpeace. De curând, și agenția atomică rusă (Rosatom) a acceptat ideea, confirmând în mod indirect: „explozia a fost cauzată de o defecțiune la sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”, transmite digi24.ro.

Potrivit lui Viaceslav Solovyov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia (unde lucrau cinci dintre oamenii decedați în timpul accidentului), oamenii de știință studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Pe de altă parte, unii oficiali din cadrul serviciilor americane de informații susțin că accidentul ar fi avut loc în momentul testării unui prototip al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, denumită „9M730 Burevestnick” (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO), despre care anunțase președintele rus Vladimir Putin, menționând că este o „rază de acțiune nelimitată, invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Articole similare

Close