fbpx

Sănătatea, energia și aspectul nostru fizic, dictate de ceea ce mâncăm: TOP 10 produse care trebuie să fie evitate

Sănătatea, energia, aspectul fizic și senzațiile noastre sunt dictate de multitudinea de alegeri alimentare pe care le facem zi de zi. Odată ales și înghițit, alimentul este prelucrat de corpul nostru pentru ca într-un final fie să trateze, fie să îmbolnăvească. O alegere nepotrivită poate să te lase pe termen scurt fără energie, cu o foame pronunțată, indigestii, sete sau pofte necontrolate pentru produsele foarte dulci, sărate sau condimentate. Pe termen lung (chiar dacă crezi că nu te ajunge, oricum vine și acest moment), te poți trezi cu apariția sau acutizarea acneei, carii dentare sau kilograme în plus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

TOP 10 produse recomandate să le consumi în porții foarte mici sau, și mai bine, să le eviți:

#1. Carnea și produsele din carne prăjite și foarte grase, precum bacon-ul, micii, cârnăciorii, salamul, safaladele, crenvurștii, nuggets sau aripioarele prăjite. Excesul de grăsimi nesănătoase, sare și sosuri, cu adaos de zahăr, transformă aceste produse într-o „bombă” calorică pentru corpul tău.

#2. Băuturile carbogazoase dulci. Deși, în mod tehnic reprezintă băuturi, acestea rămân a fi cea mai proastă alegere a unui adolescent. În timp ce norma ta zilnică de zahăr este de 25 grame sau în jur de 6 lingurițe, o băutură carbogazoasă de 0,5 litri conține în jur de 39 grame de zahăr, adică peste limita ta zilnică de consum.

#3. Sucurile, compoturile și alte băuturi dulci. Acestea sunt sursa principală de zahăr și calorii „goale”, care nu aduc cu sine nutrienții necesari corpului tău. Chiar și sucurile proaspăt stoarse NU sunt cea mai bună alegere, întrucât conțin doar zahărul lichid din fructe, nu și fibrele care oferă sațietate și sunt de mare ajutor în procesul de digestie.

#4. Cofeina, îndeosebi cea din băuturile energizante reprezintă un stimulent care trebuie limitat de adulți, dar îndeosebi de adolescenți. Aceasta poate cauza probleme cu somnul, generând dificultatea de concentrare a doua zi. Totodată, oamenii de știință atenționează că adolescenții care consumă băuturi energizante regulat, în cantități mari, pot suferi de boli grave de inimă.

#5. Prea multă cafea sau ceai negru. Un consum de 3-4 porții pe zi îți livrează o doză bună de cofeină și te deshidratează, lăsându-te în scurt timp fără energie. Totodată, unele sortimente ale acestora, precum cele din aparatele automatizate, conțin o groază de zahăr și aditivi.

#6. Cartofii pai sunt efectiv îmbibați cu grăsimi și sare, livrându-ți un număr exagerat de calorii. Sunt atât de prelucrați, încât lăsați la temperatura camerei pentru 6 luni nu își schimbă nici gustul, nici mirosul, nici aspectul.

#7. Chipsurile din cartofi reprezintă o altă variantă procesată de prezentare a cartofilor. La fel ca și cartofii pai, chipsurile conțin o cantitate exagerată de grăsimi și sare, fiind posibilă și prezența unei cantități mari de condimente în compoziție. Împreună acestea provoacă senzația de sete și o foame mult mai pronunțată decât înainte de consumul acestora.

#8. Gustări dulci sau sărate ambalate, precum biscuiții, ciocolatele, napolitanele, chiflele, pesmeții, nucușoarele, bezelele ș.a. NU îți livrează nutrienții de care are nevoie corpul tău, precum proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine sau minerale. În schimb, consumându-le te alegi cu o doză bună de calorii, zahăr, sare și grăsimi nesănătoase. Nu este de mirare că în cele ce urmează corpul tău nu se va mai dezvolta în ritmul cuvenit.

#9. Brânzelele, iaurtul și chefirul dulce sunt unele dintre alegerile mai puțin bune, întrucât conțin mult zahăr și conservanți pentru a menține fructele conservate sau piureul din ele în stare proaspătă. Astfel, acestea sunt produse extrem de prelucrate, care nu conțin nici doza necesară de proteine, nici bacteriile vii pe care ar trebui să le conțină un iaurt de calitate. Dacă le consideri sănătoase și le alegi la dejun, te poți aștepta la o foame necontrolată.

#10. Pâinea albă, chiflele, plăcințelele, pizza sau burgerii. Aceste produse conțin făină albă rafinată, de calitate superioară, din care lipsesc fibrele, vitaminele și mineralele. La fel ca și produsele dulci, acestea provoacă foame, acumularea de kilograme și înrăutățirea acneei. Totodată, plăcințelele din comerț și aluatul pentru pizza sunt preparate din aluat congelat și conțin și o porție bună de grăsimi nesănătoase, fiind nici pe departe cea mai bună opțiune pentru corpul tău în creștere.

Vestea bună este că fiecare din aceste produse are câte cel puțin un înlocuitor sănătos, care îți va oferi atât plăcere gustativă, cât și nutrienții de care are nevoie corpul tău:

Carnea coaptă, fiartă sau gril pentru carnea grasă sau prăjită, apa plată cu felii de fructe în locul celei carbogazoase dulci, ceaiul din plante în locul cafelei și a ceaiului negru, smoothie de casă în locul sucurilor, băuturilor energizante și a băuturilor dulci, cartofii copți sau chipsurile din legume în locul cartofilor pai, brânza de vaci cu adaos de miere de albini sau puțină dulceață de casă în locul brânzelelor dulci, copturile de casă și pâinea cu adaos de făină integrală în locul produselor din făină albă sau aluat congelat.

Alegerea îți aparține. Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

Articole asemănătoare

Back to top button