fbpx

„Să-i fie rușine de faptul că este homosexual”. Un echipaj de poliție ar fi refuzat să ajute un tânăr din Chișinău din cauza că e gay

Cazul unui tânăr homosexual din Moldova, relatat pe rețelele de socializare, a indignat zeci de oameni. „GENDERDOC-M” (GDM) – organizaţia care promovează drepturile LGBT în țara noastră – a dezvăluit că un echipaj de poliție ar fi refuzat să ajute un băiat de 17 ani, care ar fi fost supus agresiunii fratelui său, iar asta după ce ar fi aflat că victima este gay.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit reprezentanților GDM, cazul scandalos s-a petrecut ieri, 5 iulie, în jurul orei 17:00, în Chișinău, iar polițiștii i-ar fi spus tânărului: „să-i fie rușine de faptul că este homosexual”.

Iată relatările GDM:

„Tânărul a comunicat că fratele său îl ține sechestrat în casă și îl amenință cu răfuială fizică, din cauză că acesta este gay. Tânărul a fost consultat de coordonatoarea programului Lobby și Advocacy, Angelica Frolov, și avocata Centrului, Doina Ioana Străisteanu. În acest context, Angelica Frolov l-a sfătuit să apeleze la 112 pentru a chema poliția la fața locului. Tânărul i-a ascultat sfatul și a chemat poliția la adresa la care se afla.

La 17:00 acolo a ajuns un echipaj de poliție, însă reprezentanții legii au refuzat să discute cu tânărul. Polițiștii s-au adresat doar fratelui-agresor. După o discuție, reprezentanții organelor de forță i-au spus băiatului că fratele său are dreptate și că acesta trebuie să-l asculte.

Tânărul a mai sunat o dată la GENDERDOC-M pentru a comunica cele întâmplate. Angelica Frolov i-a spus să roage colaboratorii de poliție să se prezinte. Aceștia, însă, au refuzat. Mai mult decât atât, au scos telefonul și au început să filmeze tânărul, spunându-i că vor încărca videoul pe Youtube, ca „să-l știe toată lumea” și „să-i fie rușine de faptul că este homosexual”. Angelica Frolov a făcut o încercare să discute cu polițiștii și i-a rugat încă o dată să se prezinte, dar a urmat un nou refuz, după care aceștia au întrerupt discuția. Fiind îngijorată de siguranța fizică și psihologică a tânărului, Angelica Frolov a mai sunat o dată la 112 pentru a comunica despre ceea ce se întâmplă la acea adresă.

Paralel a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu descrierea situației. În scurt timp la fața locului a mai ajuns un echipaj de poliție, care și-a făcut treaba profesionist, înlăturându-l pe fratele-agresor și luând tânărul la sector, unde acesta urma să depună o plângere.

Cu toate acestea, primul echipaj de poliție a prelungit fărădelegile. După ce tânărul a plecat de la sectorul de poliție, primul echipaj, căruia s-au alăturat alți patru colaboratori de poliție, s-a prezentat la domiciul părinților băiatului, unde i-au interogat pe părinți despre locul unde s-ar putea afla fiul lor, însă fără vreun rezultat. Ulterior, acești polițiști au încercat să interogheze și o prietenă de-a tânărului, venind la ea acasă, dar acolo se afla doar sora cea mică, care s-a speriat și nu le-a deschis ușa.

După aceste acțiuni, unul dintre polițiști l-a telefonat pe tânăr cu amenințări și întrebări despre locul unde se află acum. Tânărul a refuzat să le comunice locul, atunci colaboratorii de poliție i-au spus despre postarea de pe Facebook a Angelicăi Frolov și despre faptul că dacă aceasta nu șterge postarea, iar tânărul nu-și retrage plângerea, „le va fi rău tuturor”. După aceste apeluri, băiatul a deconectat telefonul pentru a nu mai fi hărțuit”.

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău spune că va veni ulterior cu o reacție la acest subiect, după ce cazul va fi documentat.

Publicată de Centrul GDM pe Luni, 6 iulie 2020

 

Articole asemănătoare

Back to top button