fbpx

Reguli mai simple privind originea mărfurilor pentru export: Care sunt acestea

Începând cu 1 februarie 2023, sunt aplicate reguli mai flexibile privind originea mărfurilor menite să îmbunătățească competitivitatea exportului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

CEFTA începe să aplice regulile tranzitorii privind originea preferențială a mărfurilor, alături de normele Convenției Pan-Euro-Mediteraneene (PEM).

În așteptarea revizuirii Convenției PEM, majoritatea părților contractante PEM, inclusiv părțile CEFTA, UE și AELS, au decis să permită companiilor să beneficieze de regulile tranzitorii modernizate și simplificate — aplicarea acestora a început pe o bază bilaterală. Noile reguli sunt mai flexibile, vizând reducerea sarcinii administrative și, prin urmare, simplificarea comerțului, oferirea mai multor oportunități și permiterea companiilor să devină mai competitive pe alte piețe.

Normele au intrat în vigoare de la 1 februarie 2023, după ce toate părțile CEFTA au finalizat procedurile interne.

„Prin aplicarea normelor revizuite, mai flexibile și mai moderne, părțile vor putea să își sporească competitivitatea în domeniul exportului. Normele tranzitorii privind originea mărfurilor simplifică sistemul, simplifică determinarea originii mărfurilor și facilitează și mai mult comerțul în CEFTA, dar și cu țările din UE”, explică directorul Secretariatului CEFTA, Emir Djikic.

Convenția PEM este un acord internațional care are ca scop stabilirea unui set unic de norme privind originea mărfurilor. Părțile contractante PEM au început discuțiile privind revizuirea convenției în anul 2013, pentru a o adapta la realitatea economică. Întrucât adoptarea convenției revizuite nu s-a finalizat cu succes în 2019, majoritatea părților contractante au decis să aplice regulile revizuite în avans. În prezent, cele două seturi de norme, regulile de origine PEM și regulile tranzitorii, vor fi aplicate în paralel, iar operatorii economici vor putea alege între regulile aplicabile.

Care sunt beneficiile noilor reguli?

Acest nou pas pe care CEFTA îl face pentru a facilita comerțul, se concentrează pe reducerea birocrației administrative și pe creșterea volumului schimburilor comerciale.

Noile norme prevăd mai multe simplificări, printre care:

● Norme mai flexibile și mai simple privind originea și transportarea produselor;
● Norme mai flexibile privind toleranța economică: Creșterea ponderii materialelor nepreferențiale în produsele finite de la 10% la 15%, pe baza greutății nete pentru produsele agricole, în timp ce pentru produsele industriale, (cu excepția produselor textile) toleranța economică este stabilită la 15% din materialele neoriginare, conform Acordului de Comerț Liber, în baza prețului de fabrică al produsului final;
● EUR.1 sau declarația de origine va fi un singur tip de dovadă a originii și va fi suficientă pentru o perioadă de 10 luni, în loc de 4 luni, cum era inițial;
● De asemenea, sunt prevăzute opțiunile de a conveni asupra aplicării unui sistem de exportatori înregistrați, precum și convenirea asupra utilizării dovezii de origine care este eliberată și/sau transmisă pe cale electronică.

Posibilitățile de rambursare a taxelor vamale și de acumulare integrală, ca beneficii ale normelor tranzitorii, au fost puse în aplicare în CEFTA începând cu 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button