fbpx

Recomandările specialiștilor pentru o alimentație echilibrată în perioada sărbătorilor de iarnă

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu recomandări pentru o alimentație echilibrată și inofensivă în perioada sărbătorilor. Specialiștii atenționează că alimentele hipercalorice, excesul de sare, zahăr și grăsimi cresc riscul apariției bolilor netransmisibile cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și alte boli cardiovasculare. De asemenea, pentru a preveni cazurile de intoxicație alimentară, medicii ANSP recomandă prudență maximă în timpul preparării, păstrării și servirii produselor alimentare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Specialiștii ANSP recomandă evitarea meselor copioase specifice sărbătorilor de iarnă. Medicii atenționează populația în privința respectării condițiilor de păstrare a alimentelor. Abundența de bucate și nerespectarea condițiilor de păstrare este principala cauză a intoxicațiilor alimentare.

Produsele crude vor fi izolate de cele preparate prin utilizarea ustensilelor separate pentru gătire și prin păstrarea acestora în recipiente cu capac în frigider. Carnea, peștele și ouăle vor fi preparate la temperatura potrivită. Alimentele preparate nu trebuie să fie păstrate la temperatura camerei mai mult de două ore, în special produsele cu maioneză, ouă, peștele sau carnea.

ANSP recomandă o alimentație echilibrată bazată pe legume și verdețuri, salate asezonate cu ulei (nu cu maioneză) care să constituie 50% din farfurie. Cealaltă jumătate de farfurie va fi alcătuită (25%) dintr-o sursă de proteină – carne sau pește, iar celelalte 25% rămase – din cereale, paste integrale sau cartofi.

De asemenea, pe masa festivă este recomandată apa plată în locul sucurilor și a băuturilor carbogazoase, iar sarea din bucate este indicat să fie înlocuită cu condimente aromate.

Articole asemănătoare

Back to top button