fbpx

Reacția lui Igor Dodon după anularea decretului Maiei Sandu: Îi reamintesc că trăiește într-o republică parlamentară

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale (CC), prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu de desemnare repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Igor Dodon, decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă, dar totodată una alarmantă. Acesta argumentează prin faptul că acum „Republica Moldova este acum condusă de un președinte care la două luni de mandat are deja două încălcări grave ale Constituției – ceea ce reprezintă situație condamnabilă și fără precedent în istoria țării”.

„Nu am nici un fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie, ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de presedintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, mai spune liderul Partidului Socialiștilor.

„Ceea ce ne preocupă însă acum cel mai mult este faptul că țara nu este guvernată, faptul că ne adâncim într-o criză constituțională, socială, economică și politică ce va avea curând efecte devastatoare pentru fiecare cetățean. În locul ordinii și a responsabilității care asigurau rezistența țării în 2020, în fața pandemiei, secetei și a provocărilor economice, astăzi, sub conducerea neinspirată a Maiei Sandu, Moldova și toți cetățenii alunecă în haos”, a mai completat fost președinte al țării.

Totodată, acesta a ținut să îi reamintească Maiei Sandu că trăiește într-o republică parlamentară, în care nu are primul rol decizional și nu își poate permite să anuleze rolul Parlamentului în stat.

Totodată, Igor Dodon a vorbit și în numele Partidului Socialiștilor (PSRM), cerându-i Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru.

„În cazul în care acest decret nu va fi emis și țara va rămâne în continuare neguvernată, PSRM va veni cu noi măsuri și acțiuni care să pună punct acestei crize, inclusiv acțiuni ample de protest, dar și demersuri pentru responsabilizarea legală și politică a celor care au creat acest haos în țară”, spune liderul socialiștilor.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost primul lider politic care a reacționat la decizia Curții Constituționale (CC), îndemnând forțele pro-europene din Parlament la discuții, iar pe șefa statului – la consultări pentru a identifica rapid soluții în vederea depășirii crizei generalizate.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button