fbpx

Procurorul general: Veaceslav Platon a fost șters din baza de date Interpol

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost radiat din baza de date Interpol, a menționat procurorul general, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „În Profunzime”. Potrivit lui, s-a întâmplat „aproximativ în anul 2020”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Noi o informație oficială nu avem despre faptul că Platon a depus această cerere, avem informația că el este radiat din baza de date Interpol, la moment el nu este supus căutărilor prin sistemul Interpol. Nu avem o explicație foarte clară. Deci doar avem confirmarea că este radiat din 2020, cred că”, a declarat procurorul general.

Totodată, Munteanu declară că acesta nu este singurul caz în care o persoană care urmează să fie trasă la răspundere penală este ștearsă din baza de date a Interpol. Printre aceștia se numără Plahotniuc, Cavcaliuc, Constantin Botnari.

„În toate aceste cazuri noi am primit refuz, în cazul unora se invocă motive politice, iar în cazul lui Plahotniuc nu s-a dat curs cererii. În acest moment, aceste persoane nu se află în căutare de sistemele Interpol.”, mai menționează Munteanu.

Amintim că procurorii anticorupţie au desfăşurat marţi, 4 iunie, percheziţii în cadrul unei anchete internaţionale cu privire la presupuse tentative de ştergere a unor notiţe roşii emise de către Interpol.

Descinderile au fost efectuate la 12 persoane, în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Investigația a început pe 2 aprilie 2024, bazându-se pe informații furnizate de Parchetul Național Financiar al Franței (PNF) și ulterior completate cu date de la autoritățile britanice.

Conform probelor, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi creat o schemă de corupție pentru a ajuta infractorii să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și alte țări, facilitând astfel blocarea și ștergerea Notificărilor Roșii, prin mituirea unor funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova. Beneficiarii schemei ar fi plătit milioane de dolari americani.

Articole asemănătoare

Back to top button