fbpx

#PrimaDată. Azi tu poți fi eroul lor, mâine – ei ai tăi. Ce trebuie să știi când donezi sânge pentru prima dată?

Viața unui om poate fi importantă nu doar pentru el, dar și pentru alții 10: prieteni, familie. De aceea, când decizi să faci o faptă bună – să donezi sânge, nu te gândești că salvezi doar o viață, dar și că faci fericiți alți oameni din jurul ei. În acest context, ZUGO a decis să scrie cum să te pregătești pentru prima ta donație de acest gen.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a fi un articol cu adevărat util pentru tine, ZUGO a consultat Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care explică cine poate dona, cum poate fi făcut acest gest și care este importanța lui.

Ce condiții trebuie să bifeze cei care doresc să doneze?

– Să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 de ani;

– O greutate corporală minimă de 50 kg;

– Tensiunea arterială să fie: maximă nu depășește 180 mmHg, iar minimă – 100 mmHg;

– Valoarea hemoglobinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați;

– Nu prezintă afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală ș.a;

– Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 de zile.

„Bucurați-vă de senzația ce apare atunci când realizaţi că e posibil să fi salvat chiar și trei vieți, numai cu o singură donaţie. Sângele oferit de tine poate contribui la salvarea vieții unui copil nou-născut, unei mame, unui tată, unui frate sau surori. E ceva ce poți oferi „din inimă”, deși uneori nu este suficient pentru toată lumea care are nevoie”ne îndeamnă reprezentanții CNTS.

Foto simbol: adevarul.ro

Înainte de donare:

– Odihniți-vă bine în noaptea de dinaintea donării și mâncați ceva ușor înainte;

– Consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona. Evitați, însă, ceaiul și băuturile ce conțin cofeină. Totodată, consumați alimente bogate în fier – carne roșie, pește, ficat, fasole etc. Evitați mâncărurile grase. Testele pentru infecții făcute asupra sângelui donat pot fi afectate de grăsimi, lipide.

În timpul donării, purtați haine cu mâneci care se pot ridica ușor mai sus de cot și relaxați-vă.

După donare:

– Imediat puteți servi un sandwich și un suc, dacă simțiți nevoia. Rehidratați-vă, consumând lichide;

– Dacă vă simțiți amețit, întindeți-vă cu picioarele mai sus, până când senzația trece;

– În cazurile rare, când mai au loc ușoare sângerări dupa îndepărtarea bandajului, apăsați locul respectiv și țineți brațul ridicat timp de 3-5 minute;

– Daca apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicați comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Acest gest poate salva mai multe vieți, iar, în viitor, și tu ai putea avea nevoie de el. De acest lucru sunt convinși cei care au trecut de #PrimaDată și care ne-au povestit cum a fost pentru ei această experiență.

„Am donat sânge pentru prima dată în 2018, atunci când a trebuit să ajut ruda unui prieten. Inițial, nu îmi era frică, dar, știind slăbiciunea mea față de sânge și „relațiile” mele cu spitalul, eram puțin îngrijorat. La început mi se întuneca în fața ochilor și aproape că mi-am pierdut cunoștința, însă, până la urmă, am ieșit binedispus de la procedură și chiar m-am simțit mai bine decât mă asteptam. Gândul că am fost cu adevărat de ajutor mă făcea să nu simt cantitatea de sânge oferită”, ne povestește Adrian Sîrbu.

Foto: Adrian Sîrbu via Facebook

„Aveam 19 ani când am donat pentru prima dată și m-am simțit cu adevărat fericită, căci, într-o lume atât de tristă, acest gest a salvat o viață și i-a adus speranțe noi pentru a trăi. Cred că a fost cea mai corectă decizie făcută de mine, pentru că „a dona” îl asociez cu acel bine necesar celor care au cel mai mult nevoie.

Încă din copilărie mi-am propus să donez. Având o grupă rară, am realizat că pot fi și eu în astfel de situații dificile și dacă nu ar fi fost donatorii, multe familii ar fi rămas pustiite. Vreau să îndemn toți tinerii să-și ia inima în dinți și să facă acest gest mic, care are o însemnătate atât de mare”, ne îndeamnă Olivia Melnic.

Foto: Olivia Melnic via Facebook

„A fost o senzație wow. Prima dată am avut ceva amețeli, însă pentru mine a fost plăcut, fiindcă știu că, posibil, cu sângele meu voi salva viața cuiva. Spre deosebire de alții, eu mă uit la tot procesul de colectare a sângelui. Poate pare amuzant, dar îmi place să mă uit cum se execută acest lucru”, ne mărturisește Nicolae Borga.

Foto: Nicolae Borga via Facebook

ZUGO te îndeamnă să fii eroul altor vieți, pentru că acele vieți ar putea fi, în viitor, eroii tăi!

Articole asemănătoare

Back to top button