fbpx

Președintele României: Deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova, o prioritate a momentului

Prioritatea momentului este obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru R. Moldova și Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele României Klaus Iohannis cu prilejul primirii șefilor de misiuni diplomatice, a șefilor oficiilor consulare și a directorilor Institutelor culturale românești cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Au trecut mai bine de 18 luni de la declanșarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României față de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaționale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin România. Acestor eforturi li se alătură sprijinul politic puternic acordat Ucrainei la nivelul Uniunii Europene și al NATO, demersuri fără precedent în planul dreptului internațional, precum și angajamentul nostru pentru continuarea izolării Moscovei și combaterea impunității Rusiei. Vom continua să sprijinim multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar”, a spus Iohannis, citat de tv8.

Totodată, a asigurat că Bucureștiul va continua să fie alături de Republica Moldova, „grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi”.

„Prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. Ambele state au nevoie de menținerea angajamentului și a sprijinului ferm al Uniunii și al statelor sale membre față de viitorul lor european“, a subliniat președintele.

Iohannis a arătat diplomaților români obiectivele de politică externă care vizează sprijinirea Ucrainei împotriva războiului de agresiune al Rusiei, susținerea fermă a Republicii Moldova și a parcursului său european, aderarea României la spațiul Schengen, securitatea Mării Negre și rolul de furnizor de securitate în cadrul NATO și parteneriatele strategice, îndeosebi cel cu Statele Unite, dar și cele din Europa și Asia și cu o atenție specială pentru relațiile cu America Latină și Africa.

Ministerul Afacerilor Externe de la București organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”. Ediția RADR din acest an are loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online.

Articole asemănătoare

Back to top button