fbpx

Președintele Comisiei de la Veneția se arată îngrijorat după întrevederea cu ministrul Justiției. Mesajul pe care l-a transmis autorităților din Moldova

După întrevederea pe care a avut-o cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat îngrijorat de situația din Republica Moldova, referindu-se în mod special la conflictele actuale dintre instituțiile statului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept. Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. În acest sens, amintesc că, în avizul său din octombrie, Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei compoziții a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite întotdeauna pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese corporative”, se arată în mesajul oficialului, publicat astăzi pe site-ul Comisiei de la Veneția.

În acest context, Gianni Buquicchio a cerut tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze productiv între ele în vederea identificării unei soluții pe termen lung pentru asigurarea independenței și integrității instituțiilor judecătorești și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept.

Precizăm că proiectul reformei justiţiei în Republica Moldova urmează a fi transmis spre avizare Comisiei de la Veneţia până la sfârşitul lunii ianuarie. La începutul acestei săptămâni, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a întreprins o vizită de lucru la Consiliul Europei cu scopul de a prezenta Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept proiectul strategiei de reformă.

Totodată, ex-ministra Justiţiei, Olesea Stamate, l-a acuzat astăzi pe Fadei Nagacevschi că minte atunci când declară că nu a găsit niciun concept ajustat şi nu era pregătit niciun proiect de lege privind reforma justiţiei atunci când acesta a preluat portofoliul de ministru. Pe pagina sa de Facebook, Stamate a scris că însăși Nagacevschi a participat la o şedinţă în cadrul căreia s-a discutat conceptul revizuit.

Articole asemănătoare

Back to top button