fbpx

Presa din Japonia, despre un renumit instructor de karate din Moldova: „Antrenează-te din greu și vei fi fericit”

Republica Moldova a ajuns în atenția presei din Okinawa, o insulă japoneză din oceanul Pacific, patria mai multor stiluri de karate. Acest lucru a fost posibil datorită maestrului de arte marțiale din țara noastră, Victor Panasiuk.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Publicația „Weekly Okinawa Karate” a relatat istoria moldoveanului care de aproape 30 de ani practică stilul de karate Goju-Ryu și este deținător al centurii negre 7 Dan.

„Victor Panasiuk (53 de ani) s-a născut și a crescut în Chișinău, Republica Moldova. Acesta s-a îndrăgostit de arte marțiale orientale după ce a citit despre ele într-o revistă, la vârsta de 11 ani. Împreună cu un prieten, viitorul maestru a încercat să reproducă tehnica loviturilor văzute în revistă.

La acea vreme, Moldova încă făcea parte din URSS și informații reale despre karate lipseau cu desăvârșire, existau doar zvonuri și legende. Doar patru persoane din Chișinău, pe atunci un oraș cu populație de 600 de mii de oameni, au aveau dreptul să predea karate. Victor Panasiuk a devenit discipolul unuia dintre ei, Roman Ricevschi”, scriu jurnaliștii japonezi.

Maestrul le-a povestit ziariștilor de la „Weekly Okinawa Karate” o istorie din viață, care a schimbat totul.

„Am fost atacat de un om agresiv și, chiar dacă i-am aplicat o sumedenie de lovituri, rezultatul a fost aproape zero. În final, l-am învins, totuși, folosind tehnica luptelor libere, studiată separat de karate. Am înțeles atunci că toate deprinderile din karate s-au dovedit inutile în luptă adevărată.

După acest incident, am încercat să studiez de sine stătător diferite stiluri de arte marțiale, inclusiv box și lupte libere, dar în permanență simțeam o atracție pentru karate. Am dat de o carte semnată de sensei Nakaiama, „Dinamica din karate”. Aici era explicat cum să faci mai puternică lovitura aplicată cu mâna, ce metode de antrenament există și asta a fost următoarea etapă în antrenamentele mele pe cont propriu!”, povestește maestrul.

Doar că, în scurt timp, karate a fost interzis în URSS și după mai multe arestări ale adepților, Victor Panasiuk a fost nevoit să se antreneze prin parcuri, după lăsarea întunericului.

„În 1990 am aflat despre existența stilului de karate Goju-Ryu, mai mult, că patriarhul acestuia, Morio Higaoona, desfășura un stagiu în Kazahstan. Am plecat în Almatî, unde am fost uimit de forța, viteza și puterea de care dădea dovadă sensei și, în același timp, de bunătatea pe care o emana și zâmbetul său deschis. Am fost impresionat foarte mult”, mai spune Panasiuk.

Această întâlnire i-a schimbat viața și a marcat concentrarea sa pe stilul Goju-Ryu. În 1994 a fost înregistrată Asociația IOGKF din Republica Moldova. În prezent, Goju-Ryu este predat în Moldova de 7 instructori, iar numărul adepților este de peste 300 de oameni. În prezent, sensei Panasiuk continuă să se antreneze, dar a devenit și un cercetător activ al istoriei stilului și bazelor acestuia. Motto-ul său este „antrenează-te din greu și vei fi fericit”.

Articole asemănătoare

Back to top button