fbpx

Premierul Ion Chicu vrea „unirea” Moldovei cu Uniunea Europeană. Cum propune să facem acest pas?

Ion Chicu vrea „unirea” Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook, prezentând mai multe acțiuni care – odată întreprinse – va fi posibil acest lucru, spune el.

Premierul spune că aderarea la UE nu este o utopie și o prezintă drept cea mai importantă în lista cu pași pe care i-a enumerat.

  • Reforma administrativ-teritorială: „Avem cel mai mare aparat administrativ local/per capital în toată Europa. Sute de primării cu mai puțin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie irațional pentru întreținerea a mii de funcționari. Cel mai grav, că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative… La Guvern este pregătit Conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională (similară celei de până în 2003) este absolut imperativă”.

 

  • Revoluție în justiție și sistemul organelor de drept: „Aici, singuri nu ne vom descurca rapid. Ne trebuie ajutor extern și, din ce-am discutat deja cu mai mulți oficiali străini, un asemenea suport e posibil de obținut. Experiența anilor 60 ai secolului trecut, când în Moldova a venit un corp de specialiști înalți în mai multe domenii, poate fi replicată și acum. Dacă mai concret, cred că trebuie să aducem în țară temporar câteva zeci de specialiști (procurori, judecători, specialiști anticorupție, vameși, etc) germani, olandezi, scandinavi sau din alte țări europene dezvoltate, care ar „alinia rapid epoleții noștri” la standardele europene, adică la ceea ce așteaptă oamenii din țară”.

 

  • Reforma educației, în special învățământul profesional-tehnic și cel universitar: „Trebuie de redirecționat către colegii și școli profesional-tehnice o parte din banii enormi pe care statul îi cheltuie pentru întreținerea zecilor de universități… Cel mai grav nu este irosirea banilor publici de către aceștea, dar mutilarea soartei tinerilor, care în loc să obțină studii calitative în universități, le pierd și pe acele din liceu. Avem pregătit împreună cu BM și FMI Conceptul și al acestei reforme. În țară trebuie să rămână un număr optimal de universități (publice) – nu mai multe, decât au fost până în 1991”.

 

  • În economie și finanțe publice:Investiții publice masive în infrastructură. Surse de finanțare – inclusiv, emiterea eurobondurilor. Politică și administrare fiscală stimulativă. Impozite și mai mici, dar cu înăsprire/conformare fiscală înaltă. Patentele în comerț pot fi menținute, dar activitatea celor care fac evaziune fiscală de miliarde, utilizând sărmanii patentari, trebuie stopată. Companiile care pot livra mărfuri către titularii de patente trebuie să aibă un regim special de activitate, reglementat aparte. La acest bloc situație critică avem și cu achizițiile publice. Ne trebuie suport de la nemți și aici”.

 

  • Agricultură, zootehnie și industrie prelucrătoare: „… trebuie să aruncăm populismul ieftin de ordin fiscal și să unificăm cota TVA pe tot lanțul valoric. Este necesar de introdus cota unică de 20%, dar de restituit agricultorilor imediat plățile aferente TVA. Bineînțeles, aceasta ne va permite să majorăm substanțial și subvențiile pentru agricultură, dar și să restabilim/dezvoltăm sistemul de irigare”.

Articole similare

Back to top button
Close