fbpx

Poze cu testele de matematică și limba română, publicate pe Telegram. MEC sesizează Poliția

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat după ce pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației în vigoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

MEC menționează că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații. A fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise către Inspectoratul General de Poliție. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene.

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele administrate în examene”.

Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia.

Candidaţii care sunt surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectelor, sunt eliminaţi de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidaţii respectivi pot susţine repetat examenul în sesiunea suplimentară.

Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului (furnizarea soluţiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalităţi de fraudare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului) sau manifestă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor (tolerarea acţiunilor sau intenţiilor de încălcare a prevederilor prezentului regulament) sunt sancţionaţi cu destituirea din funcție.

Articole asemănătoare

Back to top button