fbpx

Polițiștii au denunțat anul trecut 117 de tentative de mituire. Cele mai multe cazuri se comit în domeniul rutier

Pe parcursul anului 2019, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 117 de cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, care sperau că astfel se vor eschiva de la răspunderea juridică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși contravenienții sunt avertizați de fiecare dată despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună și să ofere polițiștilor mijloace financiare în scopul ignorării de către oamenii legii a încălcărilor comise. Potrivit datelor statistice, cele mai răspândite cazuri de corupere activă se comit în domeniul rutier.

Astfel, conducătorii auto obișnuiesc să propună polițiștilor mijloace financiare de la zeci până la mii de lei, în valută națională sau străină, pentru a nu fi documentați pentru comiterea diverselor încălcări precum conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, încălcarea limitei de viteze, lipsa permisului de conducere, neacordarea priorității pietonilor sau cicliştilor și transportarea minorului fără scaun special.

Urmare a raportării imediate a denunțurilor de către 228 de angajați ai poliției, în privința șoferilor au fost inițiate 96 de cauze penale pentru comiterea infracțiunii de corupere activă. Aceștia riscă până la șase ani de închisoare și amendă de până la 200.000 de lei.

Menționăm că, în perioada anului 2018, poliția a consemnat 57 de denunțuri de corupere activă din partea a 103 polițiști, în rezultatul cărora au fost inițiate 47 de cauze penale.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției reamintește cetățenilor că mita este un flagel negativ pentru societate, iar darea de mită unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de infracţiune contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică.

Articole asemănătoare

Back to top button