fbpx

Piața bancară în R. Moldova: Câți moldoveni folosesc plățile online și cardurile

Rezultatele unui studiu online al pieței bancare a R. Moldova arată că majoritatea clienților își doresc fiabilitate și transparență de la bănci, folosesc în mod activ serviciile de mobile banking și sunt interesați de inovațiile legate de plăți și de extinderea spectrului de servicii bancare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Majoritatea moldovenilor au carduri bancare: 98% dintre respondenți au cel puțin un card de plată; în medie, fiecare client are două carduri. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova folosesc în mod activ produse bancare fără card, cel mai popular dintre acestea, fiind un cont curent. Produsele de credit și depozit sunt, de asemenea, solicitate și utilizate, în total, de aproape jumătate din respondenți.

Cele mai importante criterii după care se conduc clienții când aleg o bancă sunt fiabilitatea, buna reputație, transparența, precum și inovația. Totodată, printre caracteristicile cheie ale produselor oferite de bănci, moldovenii remarcă importanța unui serviciu rapid și de înaltă calitate, și a suportului non-stop, banking mobil și Internet convenabil, programelor de loialitate și condițiilor bune pentru împrumuturi.

Atunci când decid ce card bancar să aleagă, de cele mai multe ori, clienții acordă atenție calității serviciilor bancare mobile – disponibilitatea facturilor de utilități, transferurile convenabile de la card la card și istoricul cheltuielilor în aplicație. De asemenea, pentru utilizatori, beneficiile suplimentare pe care le oferă plățile fără numerar sunt importante, spre exemplu, bonusul la plata cu cardul și cashback-ul.

Potrivit studiului, cele mai populare canale bancare printre moldoveni sunt bancomatele (72%), aplicația mobilă (50%) și terminalul de plată (45%). Doar 34% din respondenți au vizitat sucursalele băncii, iar fiecare a treia persoană efectuează tranzacții de bani prin intermediul Internet banking-ului de pe site-ul băncii.

Majoritatea respondenților au numit aplicația mobilă drept canalul bancar preferat. Operațiunile bancare online prin intermediul site-urilor web fiind preferate de doar 13% dintre moldoveni, iar vizitarea unei bănci de 6%, ceea ce indică o creștere constantă a popularității plăților fără numerar prin intermediul mobile banking-ului.

Moldovenii manifestă, de asemenea, o disponibilitate ridicată de a utiliza diverse tipuri de plăți: 78% – plăți online, 66% – plăți contactless, 54% – plăți prin smartphone, iar 34% sunt interesați de posibilitatea trecerii la plata biometrică.

Articole asemănătoare

Back to top button