fbpx

Pesticidele-n exces pot conduce la deces. În ultimii trei ani, 14 persoane ar fi murit în urma intoxicațiilor

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că în perioada 18-24 martie vor fi organizate activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scopul acestui proiect este de a sensibiliza populația asupra acestei probleme, întrucât în urma utilizării excesive a substanțelor chimice, anual se otrăvesc zeci de oameni.

În cadrul săptămânii cu genericul „Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele!” vor fi organizate discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presa scrisă, concursuri și lecții în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal.

Pesticidele sunt produse chimice utilizate pentru protecția plantelor. Acestea sunt folosite pentru a distruge insectele dăunătoare, agenții patogeni și buruienile. Din motivul dezvoltării agriculturii și adaptării dăunătorilor la substanțele deja existente a apărut necesitatea creării unor noi substanțe. Astfel, după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză.

Persoanele care nu au pregătirea necesară în folosirea produselor de uz fitosanitar sunt îndemnate să nu le folosească, întrucât utilizarea irațională poate duce la dereglări grave ale sănătății.

În ultimii trei ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute neprofesionale exogene cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat.

Totodată, în anul 2018, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, raionul Cantemir, șapte persoane s-au intoxicat, dintre care trei copii şi-au pierdut viaţa.

Articole asemănătoare

Back to top button