fbpx

Peste 75.000 de clădiri din zonele din Turcia afectate de cutremur aveau „amnistie de construcţie”

Turcia a adoptat unele dintre cele mai stricte norme de siguranţă în construcţii, după cutremurul din 1999, soldat cu peste 17.000 de morţi, însă specialiştii spun că acestea sunt mai mult pe hârtie. În realitate, constructorii le ignoră și sunt iertați, în schimbul unor taxe. Experții în urbanism cer ca măcar la reconstrucție să fie respectate normele, scrie The Guardian, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

După cutremurul din 1999, autorităţile din Turcia au promis că vor implementa norme mult mai stricte privind regulile de siguranţă în construcţii. Mai mult, au introdus şi aşa-zisa „taxă de cutremur”, din care s-au strâns până acum aproximatv trei miliarde de dolari, bani care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru pregătirea instituţiilor statului pentru a răspunde la dezastre.

Pe hârtie, standardele în construcţii, în Turcia, sunt printre cele mai exigente din lume. Clădirile noi trebuie să fie făcute din beton armat, iar pereţii şi stâlpii de rezistenţă trebuie să fie construiţi în aşa fel încât, în caz de prăbuşire, etajele să nu cadă unul peste altul.

Însă experţii turci – geologi, arhitecţi, urbanişti – avertizează de mulţi ani că dezvoltatorii noilor clădiri nu respectă aceste norme.

Mai mult, statul a emis periodic „amnistii în construcţie”. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii care n-au putut dovedi că au respectat normele au fost iertaţi în schimbul unei taxe. Ultima astfel de amnistie a fost acordată în 2018.

În cele 10 provincii afectate de cutremurele recente din Turcia, mai bine de 75.000 de clădiri fac parte din cele pentru care s-au acordat amnistii, spune Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful ordinului arhitecţilor şi inginerilor din Istanbul.

La rândul său, Hakan Suleyman, un cercetător din cadrul ordinului, spune că printre cele 25.000 de clădiri distruse sau afectate de cutremure se numără şi spitale sau clădiri administrative.

„Numărul de morţi ar fi putut fi mult mai mic dacă clădirile ar fi fost proiectate să reziste la cutremure. Pe tremen lung, a investi în clădiri rezistente la cutremure nu doar că salvează vieţi, dar reduce şi costurile necesare pentru reconstrucţie”, spune acesta.

Sâmbătă seară, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a anunţat că 113 persoane suspectate de neglijenţă în ridicarea clădirilor care s-au prăbuşit au fost reţinute, iar alte 20 au fost identificate. Dezvoltatorul unui complex rezidenţial de lux din Antakya a fost prins la aeroport, când se pregătea să fugă în Muntenegru.

La rândul său, ministrul Justiţiei a promis că cei responsabili vor fi pedepsiţi, adăugând că a format echipe speciale de procurori pentru asta.

Preşedintele Recep Erdogan a promis că reconstrucţia clădirilor dărâmate se va finaliza într-un an. Experţii cer însă ca reconstrucţia să se facă cu respectarea regulilor ignorate până acum.

„Să construieşti clădiri rezistente la cutremur nu este dificil. Însă trecutul ne-a demonstrat că rareori sunt învăţate lecţiile catastrofelor din Turcia. Testul constă în abilitatea guvernului de a aplica cu adevărat regulie pentru a construi clădiri mai sigure pentru viitor”, spune Hakan Suleyman.

Articole asemănătoare

Back to top button