fbpx

Peste 5000 de pușcăriași au depus cereri pentru reducerea pedepsei. Nagacevschi: „Ies la libertate persoane care prezintă pericol…”

Mecanismul prin care instanţele de judecată decid reducerea pedepsei condamnaților care acuză condiţii precare de detenție ar urma să fie suspendat. Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat astăzi de Guvern, moratoriul a fost instituit până la 1 septembrie curent, timp în care autoritățile vor analiza situația și vor elabora soluții pentru perfecţionarea instrumentului compensator. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul ședinței de astăzi a Executivului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a arătat alarmat de faptul că peste 5000 de deținuți au depus cereri pentru reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție.

„Este o urgență. În prezent, avem 6700 de persoane private de libertate, iar peste 5000 au depus cereri de eliberare înainte de termen, din cauza condițiilor precare de detenție. Deja au beneficiat de mecanismul compensatoriu circa 1000 de deținuți. Și vreau să spun că ies la libertate niște persoane care într-adevăr reprezintă un pericol pentru securitatea statului”, a declarat oficialul.

Precizăm că Parlamentul a modificat în 2017 Codul de Procedură Penală, instituind un instrument de reducere a pedepsei dacă persoana a fost deţinută în condiţii precare, invocând condamnările de la CEDO. Acesta a devenit funcţional începând cu 1 ianuarie 2019.

De notat că, la 3 decembrie 2019, ex-premierul Vlad Filat a ieșit la libertate, beneficiind de același mecanism compensatoriu. În perioada detenției, politicianul s-a plâns la CEDO pe încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi pe condițiile din penitenciar.

Pe 30 iulie curent, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea.

Articole asemănătoare

Back to top button