fbpx

Parlamentul manifestă solidaritate față de femeile victime ale violenței. Clădirea Legislativului – iluminată în oranj

În seara zilei de miercuri, 25 noiembrie, clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost iluminată în oranj. Culoarea reprezintă campania globală de sensibilizare a societății asupra problemei violenței împotriva femeilor și fetelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, Legislativul s-a aliniat Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a exprimat solidaritate față de victimele fenomenului. În context, oficialii au făcut referire și la faptul că situația pandemică a generat tot mai multe cazuri de agresiune de acest gen.

„Anul curent a demonstrat cât de vulnerabilă este viața și cu ce provocări ne putem confrunta. Numărul de victime a violenței în familii a crescut, iar fiecare victimă este o dramă. Violența nu trebuie tolerată, ci eliminată definitiv. Contăm pe susținerea partenerilor de dezvoltare astfel încât fiecare cetățean să fie în siguranță, oriunde s-ar afla. Îndemn să acționăm cot la cot, pentru ca schimbarea să înceapă de la noi, din familie. Să arătăm zero toleranță violenței, să fim exemplu bun pentru copiii noștri”, a declarat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

La rândul său, Coordonatorul Rezident al ONU Moldova, Simon Springett, a adresat mesaj de susținere. El a punctat că este vorba despre o campanie colectivă, în cadrul căreia mai multe state își unesc efortul.

„Națiunile Unite sprijină această campanie de peste 20 de ani în Republica Moldova. Este o campanie colectivă, în care își unesc eforturile mai multe state în sensibilizarea societății. Mesajul acesteia este de a pune capăt violenței, iar acest lucru va fi posibil atunci când atitudinea noastră se va schimba, în special a bărbaților, care trebuie să participe activ”, a menționat oficialul.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, la rândul său, a precizat că „membrii și membrele Parlamentului, prin intermediul funcțiilor lor, au un rol esențial în asigurarea unei legislații destinate protecției și suportului pentru supraviețuitoarele violenței în familie”.

În discursul său, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, a remarcat importanța obligativității de a apăra drepturile omului și de a combate violența împotriva femeilor și fetelor.

„Este important să ne unim eforturile în contracararea acestui fenomen. Trebuie să oferim sprijin femeilor, fetelor victime și să se simtă protejate. Violența nu este o problemă personală, ea este una comună, iar noi trebuie să contribuim prin efort colectiv pentru o viață mai bună a copiilor și a tuturor”, a punctat diplomata.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a fost lansată în anul 1991. Anual, aceasta începe pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeii, și se încheie pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În Republica Moldova campania este implementată pentru al 19-lea an consecutiv.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button