fbpx

Până în 2030, majoritatea populației va avea acces la apă potabilă. Reforma începe cu construcția apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași

Peste 170.000 de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor beneficia de apă potabilă de calitate în urma construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect au fost alocate 15 milioane de euro – finanțare nerambursabilă din partea Guvernului Germaniei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest context, Executivul a semnat un acord de cooperare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltӑrii Regionale şi Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Străşeni și Călărași, primăriile oraşelor Străşeni și Călăraşi, Agenţia de Dezvoltare Regionalӑ Centru și S.A. Apă Canal Chişinău.

Proiectul prevede construcția a 53 km de apeduct, care în prima etapă va asigura cu apă potabilă de calitate 30.000 de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași.

În cea de-a doua etapă vor fi conectate și alte localități din cele două raioane, astfel încât întreaga populație de 170.000 de persoane să aibă acces la apă.

„Nu există țară în lume care s-a dezvoltat şi trăiește bine, neavând dezvoltată infrastructura. Și aici vorbesc despre accesul la apă, la rețelele de canalizare, drumuri și iluminat stradal”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

În ultimii trei ani, 240.000 de oameni au fost conectați la apă potabilă. Totodată, accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care Guvernul s-a angajat ca până în 2030, 99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași urmează să înceapă la finele anului 2020.

Articole asemănătoare

Back to top button