fbpx

opinie | Filip este de folos în menținerea relației bune cu agricultorii? „Dodon e îngrijorat că s-ar putea crea o coaliție antisocialistă”

Dodon ar fi îngrijorat că ar putea pierde Guvernul și majoritatea parlamentară sub presiunea protestelor organizate de agricultori, drept urmare – el ar apela la ajutorul lui Pavel Filip. Aceasta este concluzia unui material de analiză publicat de hotnews.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit sursei, inițiativa liderului Partidului Democrat de a chema PAS, PPDA și PSRM la discuții ar aparține, de fapt, președintelui țării.

„Ieșirea de luni a liderului PD, Pavel Filip, care a chemat opoziția la negocieri cu doar câteva ore înainte de ședința tradițională de luni a PSRM-PD, a fost una convenită cu liderul de facto al socialiștilor, Igor Dodon. Ba mai mult, aceasta a fost organizată la solicitarea acestuia, îngrijorat de faptul că problemele tot mai mari cu care se confruntă țara pot provoca proteste masive și pot duce la crearea unei coaliții antisocialiste, care să se soldeze cu demiterea Guvernului Chicu și dezintegrarea majorității parlamentare”, scrie sursa citată.

Conform materialul publicat, Dodon a anunțat luni că este gata să ceară noi împrumuturi pentru agricultori. Ulterior, acesta i-ar fi cerut lui Filip să invite opoziția la negocieri, iar seara s-ar fi întâlnit cu democrații pentru a discuta situația.

„Criza din agricultură este probabil cea mai gravă din ultimii 30 de ani, iar reacția tardivă a autorităților și soluțiile insuficiente i-au scos din sărite pe agricultori, care au întețit protestele. În acest context, surse din cadrul PD susțin că propunerea lansată luni de Pavel Filip de a invita PAS și Platforma DA la discuții a fost solicitată, de fapt, de Igor Dodon. Acesta este îngrijorat că în preajma alegerilor prezidențiale ar putea pierde Guvernul și majoritatea parlamentară sub presiunea protestelor, dar și în contextul tot mai multor șovăieli din partea unor deputați democrați”, mai notează sursa citată.

Pe lângă scopul de a păstra relația bună cu agricultorii, propunerea lui Pavel Filip ar avea și intenția de a împiedica opoziția să-și realizeze propria agendă, concluzionează sursa.

„Se știe că grupul Pro Moldova și Platforma DA au lansat apelul privind convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului. Platforma DA a și început colectarea de semnături. Dacă majoritatea parlamentară se va eschiva, va atrage mânia agricultorilor, care ar putea chiar să vină să picheteze Parlamentul. În același timp, organizarea unei astfel de ședințe poate avea un final neprevăzut. Or, nu în zadar PSRM a decis închiderea ad-hoc a sesiunii parlamentare de primăvară-vară.

Cert este că situația se încinge, iar Igor Dodon recurge tot mai des la serviciile lui Pavel Filip pentru a scoate castanele fierbinți din foc. Se pare că acesta va fi și în continuare rolul liderul PD pentru a răsplăti clasarea unor dosare de genul privatizărilor de la „Casa Presei” sau monopolul la exportul de nuci, dacă tot veni vorba de agricultură”, susține hotnews.md.

În material se face referire la rolul pe care l-ar putea avea și Nicolae Ciubuc, care – la ședința comună de azi a celor de la PAS, PPDA, PD și PSRM – a fost ales să conducă un grup de lucru parlamentar ce va identifica soluții pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei.

„Or, schemele din domeniul agricol îi sunt foarte cunoscute lui Filip și unora din echipa sa. În primul rând este vorba de subalternul său actual, dar și în guvernul pe care l-a condus – Nicolae Ciubuc, consăteanul lui Igor Dodon. Ciubuc a fost în perioada 2010-2018 director adjunct și director al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), aceasta fiind instituția care se ocupă inclusiv cu repartizarea subvențiilor la agricultori. Din câte se cunoaște, Ciubuc era persoana care transmitea „otkaturile” de la agricultori celor de la guvernare, în schemă figurând și fostul viceministru al Agriculturii, Nicolae Olaru. Se pare că CNA a reacționat atunci, dar ulterior dosarul a fost clasat deoarece, între timp, Ciubuc și experiența sa de „comunicare” cu agricultorii a fost de folos și noului premier, Pavel Filip, care l-a făcut director AIPA.

Chiar dacă se declară „curat ca lacrima”, în 2014 (adică imediat după schema cu firmele lui Filat), Ciubuc a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) (redenumită, între timp, în Agenția Națională de Integritate) pentru că nu ar fi declarat casa din Chișinău în care locuia, proprietate care, în acte, era deținută de soacra sa, Daria Racoviță”, se mai arată în material.

Articole asemănătoare

Back to top button