fbpx

Octombrie 2023: O lună cu temperaturi record și premiere în observațiile meteorologice din Republica Moldova

În luna octombrie, R. Moldova a experimentat temperaturi neobișnuit de ridicate, depășind normele obișnuite cu valori semnificative, anunță meteorologii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În prima parte a lunii, temperaturile medii variau între +12 și +14ºC, dar în sud au ajuns la +15..+16ºC, cu un surplus de 4-5ºC față de normă, un eveniment rar, care are loc o dată la 25-30 de ani în majoritatea regiunilor Moldovei, iar în sud este înregistrat pentru prima dată.

Pe măsură ce luna a înaintat, temperaturile au devenit excepțional de ridicate, cu medii zilnice între +15..+19ºC, depășind normalele cu 8-10ºC, o situație fără precedent în istoria observațiilor meteorologice.

În perioada 21-22 octombrie, temperaturile maxime au atins +30..+33ºC, un eveniment rar pentru luna octombrie în cea mai mare parte a țării.

În ceea ce privește precipitațiile, majoritatea regiunilor au înregistrat între 3 și 17 mm, reprezentând doar 10-50% din norma obișnuită. Doar în nord, pe o suprafață de 35%, s-au înregistrat 20-30 mm, corespunzând 60-90% din normă.

Lipsa precipitațiilor semnificative și rezervele scăzute de umiditate în sol au creat condiții nefavorabile pentru agricultură, mai ales în sud, unde rezervele de umiditate s-au epuizat.

În prima jumătate a lunii, înghețurile la sol și la o înălțime de 2 cm de la suprafața solului au reprezentat riscuri pentru culturile legumicole nerecoltate. Cu toate acestea, în general, condițiile meteorologice au fost potrivite pentru finalizarea recoltării culturilor agricole târzii, spun specialiștii.

Articole asemănătoare

Back to top button