fbpx

Obiceiul care este la fel de periculos pentru inimă ca fumatul. Unii oameni îl fac zilnic

Atacul de cord este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Conform concluziilor unui nou studiu, un tip de comportament ar putea crește riscul afecțiunii cu 50%, fiind aproape la fel de periculos ca fumatul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un atac de cord apare atunci când un blocaj brusc împiedică sângele să ajungă la inimă. Acest lucru poate provoca imediat dureri ascuțite în piept, care uneori se întind spre maxilar și în jos pe brațe. Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru afecțiune, dar potrivit unui nou studiu, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate fi aproape la fel de rău.

O nouă cercetare publicată în JAMA Cardiology a consolidat dovezile existente conform cărora statul în picioare și comportamentul sedentar sunt periculoase pentru inimă. Lipsa de activitate este un precursor al mai multor boli cronice, inclusiv obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, tromboza venoasă profundă și sindromul metabolic.

Noul studiu a confirmat acest lucru după ce a fost efectuat un sondaj pe circa 100.000 de oameni din 21 de țări. Cercetarea a urmărit indivizii pe o perioadă medie de 11 ani, pentru a determina modul în care comportamentul lor a determinat riscul de boli cardiovasculare, scrie digi-world.ro, care citează datele oficiale.

SEDENTARISMUL, MARE PERICOL PENTRU SĂNĂTATEA INIMII

Participanții care stăteau pe scaun între șase și opt ore pe zi au avut un risc cu 12 până la 13% mai mare de a muri prematur sau de boli de inimă. Cei care au stat mai mult de opt ore pe zi, au văzut că riscul crește la 20%.

O descoperire interesantă care a reieșit din studiu a fost că, deși statul pe scaun a fost problematic în toate țările, acesta a adus mai multe probleme în țările cu venituri mici și spre medii. Cercetarea a arătat de asemenea, că sedentarismul determină rate mari de boli de inimă în Occident.

Profesorul Scott Lear de la Universitatea Simon Fraser a spus: „Mesajul general aici este să minimizezi cât de mult stai jos. Dacă trebuie să stai pe scaun, să faci mai mult exerciții în alte momente ale zilei va compensa acest risc. Pentru cei care stau mai mult de patru ore pe zi, înlocuirea unei jumătăți de oră de șezut cu exerciții a redus riscul cu două procente. Studiul nostru a constatat că o combinație de șezut și inactivitate a contribuit la 8,8% din toate decesele, ceea ce este aproape de contribuția fumatului. Este o problemă globală care are o soluție remarcabil de simplă. Programarea timpului pentru a te ridica de pe scaun este un început excelent”.

Chiar și o serie scurtă de exerciții fizice poate avea efecte semnificative asupra sănătății, indiferent dacă pierderea în greutate este sau nu în plan.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea stării inimii, astfel încât sângele să circule mai eficient, pot scădea colesterolul și tensiunea arterială, ambele contribuind la boli de inimă atunci când sunt crescute.

Cu toate acestea, pentru a menține inima sănătoasă, cel mai eficient pas este combinarea exercițiilor regulate cu o dietă săracă în grăsimi, bogată în fibre, care ar trebui să includă multe fructe și legume proaspete și cereale integrale.

Articole asemănătoare

Back to top button