fbpx

O companie din Texas transformă cenușa umană în diamante. La ce preț ajunge o astfel de bijuterie

Știința nu te poate ajuta încă să trăiești veșnic. Dar te poate transforma într-un diamant, ceea ce – dacă asculți de industria bijuteriilor – este practic același lucru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Diamante din cenușa de incinerare

Diamantele naturale au nevoie de aproximativ o lună pentru a se forma în stratul de manta al miezului Pământului. De-a lungul a milioane de ani, pietrele prețioase sunt apoi împinse de activitatea vulcanică la suprafață, unde sunt exploatate și râvnite de oameni ca simboluri ale iubirii eterne, scrie revista Discover, citată de AlephNews.

În 1954, General Electric a reușit să creeze diamante în laborator prin reproducerea unor condiții de temperatură și presiune ridicate. În 1980, aceste diamante artificiale au devenit disponibile în comerț.

Recent, unele companii au început să încorporeze în acest proces carbonul provenit din cenușa incinerată, oferind membrilor familiei șansa de a păstra aproape, pentru totdeauna, o bucată din persoana iubită pierdută.

Un corp uman este compus aproape în întregime din patru elemente: oxigen, hidrogen, azot și carbon. Având în vedere că trei dintre acestea sunt gazoase, rămășițele incinerate au un conținut mare de carbon care poate fi purificat până la acest singur element constitutiv al celei mai vechi pietre din societate.

Eterneva e o companie din Texas care face diamante personalizate. Oferă familiilor opțiunea de a alege dimensiunea, forma și culoarea pietrei.

Adelle Archer, CEO la Eterneva, spune că urmărirea procesului de transformare a cenușii într-un diamant i-a ajutat pe membrii familiilor să treacă peste doliu. Compania permite clienților să urmărească fiecare etapă a procesului și livrează diamantul final direct către ei, dacă destinația este în apropiere.

„Suntem pur și simplu obsedați de această experiență” , spune Archer. „Acesta nu este doar un proces de comemorare. Este ceva care vă va ajuta să vă vindecați” .

Candi Cann, de la Universitatea Baylor din Waco, Texas, este interesat de modul în care crearea și purtarea unui diamant din cenușa unei rude poate ajuta la vindecarea emoțională. Profesorul realizează un studiu pentru a cerceta aceste beneficii de vindecare și pentru a înțelege cum acest proces poate influența acceptarea emoțională a pierderii.

Au devenit populare anecdotele despre tratamentul cu ajutorul bijuteriilor, iar compania produce diamante din cenușa persoanelor dragi, pentru a-i ajuta pe cei care au suferit pierderi. Aceste pietre sunt create pentru a oferi confort persoanelor care și-au pierdut un membru al familiei mult prea devreme. De exemplu, o femeie și-a pus diamantele din cenușa tatălui său în verighetă, pentru a-l avea lângă ea în ziua specială.

Ingrediente

Unii bijutieri tradiționali nu sunt de acord cu diamantele create în laborator, spunând că nu sunt autentice, deoarece conțin doar aproximativ 10% carbon din cenușa incinerată.

Este nevoie de doar o jumătate de cană de cenușă incinerată pentru ca Eterneva să producă până la opt diamante diferite, cu prețuri începând de la 25.000 – 3.000 de dolari.

Unele companii pot, de asemenea, să obțină cele 10 procente de carbon personal dintr-un pumn de păr. Potrivit lui Tim Cupery, profesor de sociologie la Fresno State University, această opțiune ar putea fi atractivă pentru membrii religiilor care interzic incinerarea.

Este sustenabil?

Oamenii care se preocupă de durabilitate pot alege opțiuni mai ecologice pentru înmormântare, în timp ce alții preferă să obțină un diamant din cenușa persoanei dragi. Opțiunile ecologice implică evitarea utilizării sicrielor și substanțelor chimice pentru a reduce amprenta de carbon a morții lor.

Tessie Offner, o ecologistă din Florida, a trebuit să incinereze corpul tatălui său din cauza pandemiei. Cu toate acestea, familia a hotărât să transforme cenușa într-un diamant mai târziu, astfel încât nu a fost nevoie să ia o decizie imediată.

Offner a explicat că poate fi dificil să iei rapid o decizie atunci când nu ești pregătit și te simți presat să faci ceva, chiar dacă nu este ceea ce îți dorești. Prin păstrarea rămășițelor cremenei, poți elimina presiunea și poți economisi bani pentru a cumpăra ulterior un diamant.

Offner a apreciat faptul că diamantul este durabil și are un impact mai mic asupra Pământului decât îmbălsămarea și înmormântarea.

Potrivit lui Archer, producerea unui diamant consumă cam cât consumă un aparat de aer condiționat. Dar necesită totuși incinerarea, care implică de obicei atât cheltuieli de energie, cât și poluarea aerului.

Articole asemănătoare

Back to top button