fbpx

Năstase: Pensiile riscă să nu fie indexate până la 1 aprilie. Platforma DA intenționează să modifice legislația

„Pensiile riscă să nu fie indexate până la 1 aprilie”. Este decarația liderului Platformei DA, Andrei Năstase, care a anunțat că formațiunea urmează  să înregistreze un proiect de lege care presupune formulei de calcul a indexării pensiilor. În același timp, Năstase s-a arătat îngrijorat de faptul că oamenii ar putea rămâne fără pensii indexate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate”, a declarat Năstase.

„Cadrul legal existent prevede că pensiile se indexează de două ori pe an după cum urmează: la 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs”, a ținut să explice politicianu.

În acest sens, Platforma DA urmează să înregistreze un proiect de lege privind modificarea formulei de calculare a indexării.

„Am elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernului să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%, ținând cont în primul rând de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar al celor mai săraci pensionari. Înițiativa va fi înregistrată astăzi în Parlament”, a adăugat liderul Platforemi DA.

De menționat este faptul că, anterior, Platforma DA a insistat pe ideea ca pensiile și salariile să nu fie mai mici decât suma minimului de existență. Astfel, aceștia își doreau modificarea Constituției.

Amintim că legea bugetului asigurărilor sociale a fost votată, la pachet cu alte acte importante, în ședința nocturnă a Parlamentului.

Totul s-a întâmplat pe fundalul nemulțumirilor exprimate de deputații Platformei DA și PAS, care au declarat că „este inadmisibil ceea ce se întâmplă” și au scandat „rușine” și „hoții”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button