fbpx

„Moldovagaz” a achitat datoria de peste un miliard de lei către Energocom

„Moldovagaz” a achitat integral împrumutul de 1,05 miliarde de lei pe care-l luase de la Energocom în octombrie 2022, înainte de termenul stabilit pe 1 mai, conform dispoziției emise de Comisia pentru Situații Excepționale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a obține finanțarea necesară, „Moldovagaz” a gajat activul său mobiliar care face parte din rețeaua de transport a gazelor naturale, precum și partea socială integrală din SRL Moldovatransgaz, într-un efort de a evita pierderea acestor bunuri.

Cu toate acestea, conform unui comunicat emis de Energocom, încă rămân de achitat dobânzi în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei. Detaliile privind termenii și condițiile împrumutului și ale dobânzilor rămase de achitat nu au fost dezvăluite.

Amintim că recent, „Moldovagaz” a făcut câteva precizări referitor la achizițiile de gaze naturale pentru luna martie de la gigantul rus Gazprom, menționând că volumul de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom” este recepționat de SA „Moldovagaz” la hotarul Ucraina-Republica Moldova.

„În luna martie curent „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane m3 sau 5,7 milioane m3 pe zi, insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului. Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului”, se arăta în comunicatul instituției.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a arătat atunci nemulțumit de decizia întreprinderii Moldovagaz de a cumpăra gaz de la Gazprom. Într-o conferință de presă, Parlicov a menționat că maulul drept al Nistrului nu are nevoie să cumpere gaze de la gigantul rus, având în vedere că Energocom dispune de stocuri necesare pentru a asigura securitatea energetică a țării.

Articole asemănătoare

Back to top button