fbpx

Precizările Moldovagaz referitor la achizițiile de gaze naturale pentru luna martie de la gigantul rus Gazprom

Volumul de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom” este recepționat de SA „Moldovagaz” la hotarul Ucraina-Republica Moldova. Astfel, în luna martie curent  „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane m3 sau 5,7 milioane m3 pe zi, insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului. Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și totodată reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. Ca consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero” se menționează într-un comunicat de presă.

Totodată, conform condițiilor contractuale cu „Gazprom” abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele demonstrează că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%. În vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, SA „Moldovagaz” a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a 4 zile a câte 500 mii m3/zi.

Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune dintre SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz”, s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate, se mai arată în document.

Contractului de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până la 30 septembrie 2026.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se arată nemulțumit de decizia întreprinderii Moldovagaz de a cumpăra gaz de la Gazprom. Într-o conferință de presă, Parlicov a menționat că maulul drept al Nistrului nu are nevoie să cumpere gaze de la gigantul rus, având în vedere că Energocom dispune de stocuri necesare pentru a asigura securitatea energetică a țării.

Articole asemănătoare

Back to top button