fbpx

Ministrul de Externe: Teritoriul controlat de Chișinău poate adera la UE indiferent de situația din jurul Transnistriei

Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, a acordat un interviu revistei Politico în care a evidențiat angajamentul Chișinăului de a obține un plan clar de aderare la Uniunea Europeană, chiar și în contextul conflictului separatist din Transnistria.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși a recunoscut că acest conflict are efecte negative asupra securității, economiei și controlului la frontieră, Popescu a subliniat că teritoriul controlat de guvernul de la Chișinău poate adera la UE indiferent de situația din jurul Transnistriei. El a argumentat că menținerea țărilor la mila geopoliticii și a conflictelor separatiste ar fi un pericol mai mare pentru UE decât aderarea Moldovei, a declarat oficialul pentru Politico.

Diplomații moldoveni din Bruxelles au prezentat Comisiei Europene un document de poziție în care au subliniat eforturile susținute ale țării pentru a se integra în familia europeană a națiunilor. R. Moldova intenționează să lanseze un proces de autoevaluare pentru a identifica necesitățile legislative pentru discuțiile de aderare viitoare.

Cu toate că există îngrijorări cu privire la impactul conflictului transnistrean asupra procesului de aderare, Uniunea Europeană consideră că astfel de probleme pot fi gestionate, având în vedere precedentele din istoria sa, „cazul Ciprului”, potrivit declarației lui Josep Borrell, înalt diplomat al UE

Articole asemănătoare

Back to top button