fbpx

Ministrul Afacerilor Externe, despre retragerea Republicii Moldova din CSI: „Demarăm procesul de denunțare”

În această săptămână, Republica Moldova va demara procesul de denunțare a câtorva acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit vicepremierului, instituțiile statului au făcut o evaluare a acordurilor și în scurt timp va fi publicată lista documentelor ce vor fi denunțate.

„Demarăm procesul de denunțare a câteva zeci de acorduri din CSI. În aceste zile vom demara procesul de retragere a R. Moldova din aceste acorduri. Vom publica această listă. Doar pe linia MAEIE avem 20 de acorduri și pe linia educației avem. Acum se compilează această listă, în curând vom publica integral, instituțiile au făcut deja această analiză”, a subliniat Nicu Popescu.

Totodată, ministrul de Externe susține că retragerea din aceste acorduri se datorează faptului că „sunt în defavoarea Republicii Moldova” și dă asigurări că țara noastră „va adera la Uniunea Europeană și absolut alte obiective de politică externă, iar participările în alte instituții vor fi subordonate obiectivului de integrare europeană”.

Săptămâna trecută, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova își va revizui participarea la unele acorduri semnate în cadrul CSI: „În prezent, CSI este o structură ineficientă, în cadrul căreia multe acorduri nu funcționează”.

Nicu Popescu a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie 2022 că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente.

Amintim că Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994.

După ce Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată pentru aderarea la UE, președinta Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea țării din CSI.

Țara noastră plătește anual 5,7 milioane de lei pentru calitatea de membru al CSI și 3,8 milioane către Adunarea interparlamentară a CSI.

Articole asemănătoare

Back to top button