fbpx

Miniştrii de externe ai G7 au condamnat încălcarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de către Rusia

Țările membre G7, din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, au condamnat încălcarea de către Rusia a spațiului aerian al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oficialii G7 au reiterat că încălcarea principiilor fundamentale precum suveranitatea, dreptul la auto-determinare și integritate teritorială este inacceptabilă.

„Împreună cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, condamnăm recenta escaladare a Rusiei, inclusiv atacurile sale împotriva civililor şi a infrastructurii civile, în special a instalaţiilor de energie şi apă, în Ucraina, folosind rachete şi drone şi antrenoare iraniene. Prin aceste atacuri, Rusia încearcă să terorizeze populaţia civilă. Atacurile fără discriminare împotriva populaţiei civile şi a infrastructurii constituie crime de război şi reiterăm hotărârea noastră de a asigura răspunderea deplină pentru acestea şi pentru crimele împotriva umanităţii. Condamnăm, de asemenea, încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, se arată în declaraţia miniştrilor de externe ai G7.

Menționăm că luni, 31 octombrie, Rusia a lansat mai multe rachete în Ucraina. Una dintre acestea a fost doborâtă de sistemul de apărare ucrainean și a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că nu au fost raportate victime, dar casele unor localnici au rămas cu geamurile sparte.

În urma exploziei, accesul în localitatea Naslavcea a fost interzis, iar efective ale Ministerului Afacerilor Interne au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat persoană non grata pe teritoriul Republicii. Moldova, un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării noastre. După, autoritățile de la Kremlin au anunțat că „vor da un răspuns corespunzător”.

Articole asemănătoare

Back to top button