fbpx

Mărturiile unui doctor moldovean aflat pe câmpul de luptă: Scopul nostru e de a proteja Ucraina și R. Moldova

Andrei Varzari are 43 de ani. Este de profesie medic pediatru și de mai mulți ani face naveta între Ucraina și R. Moldova. El activează în secțiile de reanimare în cadrul Spitalului Clinic nr. 2 pentru Copii din Odesa, Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina l-a aruncat direct pe câmpul de luptă, astfel că acum are grijă de cei răniți în război, scrie zdg.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Scopul nostru este foarte simplu – de a proteja R. Moldova și Ucraina”, afirmă medicul pentru sursa citată.

– Când ați fost ultima dată în R. Moldova?
– Ultima dată când am fost în R. Moldova pe 14 februarie 2022.

– Aveți rude în R. Moldova?
– Desigur.

– De ce ați ales să mergeți pe câmpul de luptă sau asta nu a fost o opțiune?

– Este o întrebare foarte simplă, dar la întrebări simple nu întotdeauna pot fi răspunsuri simple. Cred că înțelegeți ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Dacă situația în Ucraina va fi fatală, în cazul în care Kievul va cădea, foarte repede și foarte ușor situația în R. Moldova se va schimba – va fi aceeași. Pentru R. Moldova nu vor trebui sute de mii de militari din Rusia. Trebuie să înțelegeți că problema Ucrainei nu este doar o problemă a Ucrainei, este și problema R. Moldova. Noi avem practic același conflict pe teritoriu de foarte mult timp, care este nerezolvat (conflictul transnistrean). Iată de aceea și suntem acum pe câmpul de luptă – pentru a nu avea aceeași situație.

– Ucraina luptă acum nu doar pentru ea, dar și pentru R. Moldova, unii zic că și pentru toată Europa. De unde au ucrainenii atâta curaj?

– Ucrainenii iubesc libertatea. Dvs. nu simțiți asta? Ei au făcut două sau trei revoluții. Mereu caută o persoană mai bună care să fie în fruntea țării. Este o națiune care permanent caută. Eu sper că și R. Moldova va căuta persoane mai bune în politică decât avem la moment. Eu nu cred că ucrainenii iubesc libertatea, eu văd asta…

– Care este starea de spirit a dvs. și a colegilor dvs.?

– Eu nu știu cum se spune în limba română cuvântul „ярости” (furie). Iată la moment eu simt asta…

– Ce spun răniții de care dvs. aveți grijă acum?

– Ei nu spun nimic. Ei doar simt durere.

– Tratați doar ucraineni sau și ruși, dacă este nevoie?

–  Încă nu am primit ruși.

Vezi continuarea pe zdg.md.

Articole asemănătoare

Back to top button