fbpx

Mâncarea sănătoasă poate fi și gustoasă: Topul obișnuințelor alimentare sănătoase

Mănâncă sănătos! E o urare de poftă bună, dar și o încurajare pentru o alimentație corectă. O adolescentă de 16 ani a relatat despre obișnuințele alimentare sănătoase, adăugând că mâncarea sănătoasă poate fi și gustoasă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

1. Produse consumate trebuie să fie sănătoase, proaspete, preparate acasă. La fiecare masă, jumătate din farfurie trebuie să fie ocupată de legume și verdețuri proaspete, de sezon. Cu cât mai multe culori sunt în farfurie, cu atât mai multe vitamine vor fi consumate. Fructele de sezon sunt cea mai sănătoasă și ușoară gustare.

2. Dejunul este una dintre cele mai importante mese ale zilei – nu trebuie evitat! Din multitudinea de opțiuni alimentare pentru micul dejun, trebuie aleasă una rapidă și sănătoasă, bogată în cereale integrale, ouă, lactate, fructe și legume proaspete, fără prea mult zahăr sau făinoase.

3. Regula celor 3 mese pe zi este importantă! Meniul trebuie să fie drivers, iar săptămâna alimentară poate fi o combinație de alimente diferite. De exemplu: cereale – grâu, orz, secară, porumb și orez, cartofi, sfeclă, morcovi. La asta pot fi adăugate lintea, fasolea și desigur, carne, pește, ouă și lapte. Fructele și legumele, la fel trebuie să fie prezente în alimentație!

4. Pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă, organismul unui adolescent are nevoie de grăsimi. Uleiurile nerafinate trebuie adăugate, cu moderație, în salate, terciuri și supe. Adăugând nuci și semințe la gustări, sațietatea se va menține pe un timp mai îndelungat.

5. Corpul are nevoie de micronutrienți – adică, Potasiu, Iod, Fier, Folați, Calciu. Pentru a le include în alimentație, trebuie de consumat caise, banane, nuci, carne, pește, verdețuri, brânzeturi.

6. Consumarea a cât mai puțin zahăr și sare. Și, desigur, organismul are nevoie de apă și activitate fizică.

Și la final, măcar o dată pe zi, ia masa alături de familia ta! Bucură-te de timpul petrecut împreună cu oamenii dragi.

Sănătatea, energia, aspectul fizic și dispoziția ta depind de modul în care te alimentezi. Alege să mănânci echilibrat și sănătos. De obișnuințele tale alimentare depinde nu doar cum te simți azi, dar și mâine și în viitorul apropiat.

Ai grijă de tine – mănâncă sănătos!

Articole asemănătoare

Back to top button