fbpx

Maia Sandu, victima unui nou deepfake. Reacția șefei statului

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a căzut victimă unui atac de tip deepfake, unde un videoclip fals cu chipul său a fost publicat pe un canal de Telegram numit „Sandu Oficial”, ulterior acestea fiind publicate și pe rețelele sociale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest clip video manipulat, actrița care își asumă fals identitatea președintei exprimă declarații fictive, afirmând că acționează în interesul lui Soros și transmite un mesaj aparent sarcastic către cetățenii moldoveni.

„Dragii mei moldoveni, sunt ca voi, nu primesc sprijin din partea Moldovei, dar mă bucur că America îmi oferă ajutor constant. Le doresc tuturor să muncească productiv în Noul An, iar eu voi profita de odihnă. Vă asigur că nu există nicio îndoială că mă voi odihni pentru întreaga Moldova… Sunt încântată că economia se deteriorează, iar contul meu bancar crește”, sunt câteva fragmente din mesajul fals.

Președinta a venit cu o reacție după apariția deepfake-ului pe rețelele sociale. Aceasta a emis o declarație îndemnând cetățenii să manifeste vigilență și să evite să fie manipulați de informații false.

„Atacurile asupra democrației nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună și slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituțiilor. Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta.
În sate, oamenii îmi zic că ultima minciună este că eu aș interzice culesul măceșului. Ar fi o glumă, dacă n-am ști că în spatele acestor minciuni stă un interes meschin, un interes potrivnic tuturor cetățenilor noștri. La așa nivel ridicol au ajuns cei care vor să slăbească Moldova.
Minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari. Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei, să aveți încredere în Moldova, căci doar așa, împreună, vom reuși să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toții.”, spune Maia Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button