fbpx

Maia Sandu: Nu exclud că unele partide politice sunt controlate sau cooperează cu Plahotniuc

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ridicat semne de întrebare cu privire la posibila colaborare între unele partide politice de opoziție și oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, Sandu a subliniat că aceste partide, dacă acceptă finanțări ilegale sau ar fi controlate de Plahotniuc, nu ar avea o influență semnificativă asupra proceselor politice la nivel național.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin declarația sa, Maia Sandu a evidențiat faptul că populația și-a manifestat deja dorința de a înlătura influența lui Plahotniuc, iar acțiunile lor au dus la sancțiuni internaționale împotriva oligarhului. Totuși, ea nu a exclus posibilitatea ca unele partide să fie tentate să colaboreze cu Plahotniuc în ciuda acestor eforturi.

În același timp, Maia Sandu a atras atenția asupra riscurilor asociate cu finanțările ilegale în politică, subliniind că partidele care acceptă astfel de fonduri riscă să fie scoase în afara legii. Ea a reiterat necesitatea ca partidele să își asume responsabilitatea pentru sursele de finanțare și să acționeze în conformitate cu normele legale.

„Noi, împreună cu cetățenii, l-am alungat pe Plahotniuc de la putere și am obținut sancționarea lui la nivel internațional. Nu exclud că unele partide politice de opoziție sunt controlate sau cooperează cu Plahotniuc, dar acestea nu influențează procesele politice la nivel național. Aceste partide trebuie deja să știe că finanțarea ilegală de care beneficiază poate să le scoată în afara legii. La fel, nu exclud că Plahotniuc mituiește judecători și procurori pentru a tergiversa examinarea dosarelor în care este vizat sau pentru a sabota reforma justiției. Tocmai de aceea, e nevoie de evaluarea externă a integrității judecătorilor și procurorilor și de excluderea acestora din sistem.”, a declarat președinta.

Articole asemănătoare

Back to top button