fbpx

Maia Sandu: „Atunci când Ucraina va câștiga războiul ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului transnistrean”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că soluționarea diferendului transnistrean ar putea fi obținută datorită unei oportunități geopolitice, care va apărea atunci când Ucraina va câștiga războiul provocat de Rusia. În orice caz, soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de Bruxelles pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de șefa statului într-un interviu oferit pentru France24 în timpul aflării la New York, potrivit newsmaker.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aderare la UE, în pofida diferendului transnistrean

Maia Sandu a reiterat faptul că guvernarea de la Chișinău își propune ca Republica Moldova să devină parte a UE până în anul 2030.

Avem multe de făcut. Credem într-un proces bazat pe meritocrație, nu cerem scurtături. Pe lângă provocările externe majore, ne confruntăm și cu unele interne, cum ar fi reforma justiției și a domeniului anticorupție, întărirea capacității instituțiilor de a combate corupția. Sunt probleme importante. Pe lângă asta, este și problema conflictului transnistrean”, a menționat președinta țării.

Șefa statului a subliniat că diferendul transnistrean nu este un impediment în calea integrării Moldovei în UE. Soluționarea acestuia ar putea apărea datorită circumstanțelor geopolitice, care ar putea să apară odată cu victoria Ucrainei în războiul pornit de Rusia.

„Am discutat cu UE că trebuie să ne axăm pe reforme și desigur să încercăm să soluționăm conflictul. În cel mai bun scenariu, ar trebui să putem să devenim membră a UE în calitate de stat reintegrat. Însă nu a existat o discuție despre faptul că dacă nu există o soluție a conflictului transnistrean – nu există posibilitate de integrare europeană. 

Credem că atunci când Ucraina va câștiga războiul ar putea fi o oportunitate geopolitică de soluționare a conflictului. Dar condiția este să fie soluționat pe cale pașnică. Între timp, ne pregătim de această oportunitate geopolitică”, a declarat Sandu.

Victoria Ucrainei în război – oportunitate pentru soluționarea diferendului transnistrean

Maia Sandu a mai spus că trupele militare rusești care staționează în Transnistria continuă să fie un risc pentru securitatea țării, însă momentan situația este stabilă.

Rusia încearcă să amenințe și să submineze eforturile noastre de a rămâne parte a lumii libere, să slăbească instituțiile și calea noastră spre UE. Vrem să mulțumim partenerilor pentru susținerea care ne ajută să devenim mai rezistenți. Am făcut multe progrese: în trecut Rusia ne-a șantajat cu armele energetice. La ziua de azi, malul drept al Nistrului, cu excepția regiunii transnistrene, nu consumă deloc gaz rusesc. În comparație cu dependența de acum 12 luni, care era de sută la sută.

Sunt 1200 de militari ai trupelor ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană a Moldovei. Am reușit să menținem stabilitatea situației. Desigur, riscul rămâne mereu atâta timp cât trupele rusești rămân acolo și atâta timp cât rămâne armamentul de la depozitul mare păstrat încă din timpurile sovietice. Dar am reușit să păstrăm situația stabilă și sperăm să o menținem stabilă”, a conchis Sandu.

Articole asemănătoare

Back to top button