fbpx

Maia Sandu a făcut totalizările Summitului CPE: „Beneficiile depășesc cu mult costurile”

Președinta Maia Sandu a ținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut totalizările Summitului Comunității Politice Europene. Aceasta a prezentat rezultatele și concluziile Summitului, evidențiind importanța și beneficiile aduse Republicii Moldova prin participarea la acest eveniment de amploare europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele a accentuat că Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să-și sporească capacitatea de apărare și să-și modernizeze Armata Națională.

„Prin intermediul instrumentului european pentru pace (IEP) în valoare totală de 87 de milioane de euro, în aceste zile Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare. Suplimentar Polonia a anunțat o donație de șase avioane cu echipamente de protecție, cum ar fi căști, veste și tehnică de ultimă generație, pentru a ajuta Ministerul Afacerilor Interne să asigure ordinea și securitatea publică”, a spus Maia Sandu.

Președintele a anunțat o donație destinată domeniului apărării și din partea Ungariei.

În context Maia Sandu a amintit că în perioada desfășurării Summitului cerul nostru a fost protejat de orice pericol de către forțele aeriene ale NATO: „Anume aceasta înseamnă să ai prieteni, parteneri pe care să te poți baza și care nu te lasă la nevoie. Așa ne vedem viitorul, unul în care toți copiii Moldovei sunt în siguranță”, a mai spus oficiala.

Tot astăzi, șefa statului a anunțat că Norvegia s-a alăturat sancțiunilor Uniunii Europene contra persoanelor care vor să destabilizeze Republica Moldova. Președinta a spus că țara noastră este ajutată pentru „a-i opri pe cei care vor să ne blocheze viitorul”.

Șefa statului s-a mai referit la ieftinirea roamingului, anunțat de Ursula von der Leyen. De asemenea, ea a mai vorbit despre sprijinul Poloniei pentru Poliția Națională, dar și despre ajutorul acordat de Norvegia.

În același timp, președinta a manifestat recunoștință pentru munca responsabililor care au lucrat pentru a pregăti evenimentul. De asemenea, șefa statului a transmis mulțumiri președintelui român, Klaus Iohannis, pentru suportul oferit de București în procesul de organizare.

Întrebată despre cheltuieli, președinta a subliniat că beneficiile aduse de organizarea Summitului Comunității Politice Europene „depășesc cu mult costurile implicate”. În acest sens, președinta a declarat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va face public bugetul alocat pentru organizarea Summitului, până la sfârșitul săptămânii.

Amintim că Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Articole asemănătoare

Back to top button